ActualitateLocal

Lansarea Proiectului “Școli Incluzive prin Mediere” la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui

În data de 8 februarie 2024, a avut loc întrunirea de lansare a proiectului “Școli Incluzive prin Mediere”, în cadrul Programului Erasmus+ și coordonat de Asociacion Iniaciativa Internacional Joven din Spania.

Proiectul, care a început oficial pe 31 decembrie 2023 și se va desfășura pe parcursul a 24 de luni, reunește șase organizații din cinci țări europene pentru a promova o educație mai empatică și o școală mai incluzivă prin intermediul medierii.

Principalul obiectiv al proiectului este dezvoltarea competențelor cadrelor didactice din învățământul secundar pentru a-i instrui pe elevi în medierea conflictelor într-un mod pașnic și pentru a promova un mediu școlar incluziv.

Unul dintre elementele inovatoare majore ale acestui proiect este utilizarea medierii școlare în rezolvarea conflictelor, în care elevii sunt protagoniștii procesului, promovând respectul și acceptarea diversității. În cadrul acestui proces, rolul de mediator nu este asumat de un profesor sau alt profesionist din domeniul educației, ci de un elev care nu este direct implicat în conflict, oferind părților implicate posibilitatea de a se așeza la masă, de a discuta despre problema lor și de a încerca să ajungă la un acord într-un mod pozitiv și colaborativ.

Printre alte elemente inovatoare ale proiectului se numără și abordarea crizelor, dificultăților și conflictelor ca oportunități de creștere și dezvoltare, precum și dezvoltarea abilităților de a gestiona incertitudinea și de a depăși limitările. Într-o lume în schimbare constantă, este necesar ca atât tinerii, cât și adulții să fie rezilienți, capabili să facă față incertitudinii și să aibă competențele necesare pentru a depăși obstacolele și pentru a căuta noi oportunități de învățare și dezvoltare.

Proiectul urmărește să abordeze mai multe nevoi și probleme existente în școli, precum conflictele între elevi, bullying-ul școlar și necesitatea creării unui mediu educațional mai incluziv.

Proiectul reunește organizații din Spania, România, Portugalia, Turcia și Finlanda, fiecare contribuind cu experiența și expertiza lor. Împreună, aceste organizații se angajează să îi pregătească pe elevi să devină cetățeni activi și responsabili ai unei societăți mai bune și mai pașnice.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button