Handbal în memoria lui Paul Popescu


În perioada 25-26 noiembrie, Liceul cu Program Sportiv (LPS) Vaslui, cu sprijinul Asociației Județene de Handbal și al Direcției Județene de Sport și Tineret Vaslui, organizează cea de-a patra ediție a Memorialului ”Paul Popescu” la handbal feminin. Pe lângă echipa organizatoare, coordonată de profesorul Sorin Onofrei, mai participă Liceul ”Nad Mozes” Târgu Secuiesc, HC Buhuși și CSM ”VSK Csikszereda” Miercurea Ciuc.
Se va juca în sistem fiecare cu fiecare, la Sala Sporturilor, iar festivitatea de premiere este programată duminică, 26 noiembrie, ora 13.
Paul Popescu s-a născut la data de 29 iunie 1949, în comuna Schitu, judeţul Olt, însă aproape toată viaţa şi-a petrecut-o la Vaslui, aici unde a avut o carieră sportivă de succes. Acesta a făcut gimnaziul la Şcoala generală nr.2 din Vaslui, după care a urmat primii doi ani de liceu la Liceul ”Mihail Kogălniceanu“, unde l-a avut ca profesor pe Constantin Ciulei, cel care i-a deschis drumul către handbal.
Începând din clasa a XI-a, Paul Popescu s-a transferat la Liceul Sportiv „Mihai Eminescu“ din Iaşi, perioadă în care a început să devină un handbalist tot mai talentat. În ultimul an de liceu, deşi era elev, a jucat la formaţia Agronomia Iaşi, avându-i coechipieri pe Virgil Moţoc şi vasluianul Mihai Filipescu. A absolvit liceul în 1969, după care s-a înscris la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bacău, acolo unde, în paralel, a jucat la echipa de handbal Ştiinţa Bacău.
În 1973 a devenit profesor la Şcoala nr.1 din Vaslui, iar între anii 1974-1976 a avut catedra de sport la actualul liceu ”Ştefan Procopiu“. Tot în anul 1974 a reuşit să înfiinţeze Asociaţia Sportivă ”Metalul Vaslui“ a cărei echipă participă cu un an mai târziu la calificările pentru Divizia B. Paul Popescu şi-a continuat activitatea didactică la Centrul pentru Educaţie Incluzivă „Aurora“, după care a lucrat în sportul şcolar de performanţă la Liceul cu Program Sportiv, unde a activat până în urmă cu patru ani, când a trecut la cele veșnice.
Zeci de sportivi au învăţat handbal de la el, atât băieţi, cât şi fete, printre aceştia amintindu-i pe Leonard Bibirig, Ana Ciurariu, Paula Ababei, Mădălina Roşu, Andreea Sabadac sau Ana Maria Ciolan, sportivi care au evoluat în loturile naţionale şi la echipe importante de Divizia A sau Liga Naţională. În perioada 1984-1995 a fost antrenorul formaţiei Moldosin Vaslui, echipă cu care a reuşit să promoveze pe prima scenă a handbalului românesc în anul 1992. În anul promovării, o boală nemiloasă s-a abătut asupra lui şi de atunci şi până în 2013 l-a chinuit enorm.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Florin Acatrinei este liderul marcatorilor în Liga Zimbrilor!

Vasluiul are golgheterul Ligii Zimbrilor după primele 9 etape. Este vorba despre Florin Acatrinei. Interul …

Sporting Juniorul Vaslui, înregistrată oficial în Liga 3!

Sporting Juniorul Vaslui evoluează din sezonul viitor în Liga 3, anunță Federația Română de Fotbal …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *