ActualitateLocal

Gerul a provocat pagube în agricultură

ads-teren-arabil-arenda-2017-326x245
Temperaturile extrem de scăzute înregistrate la începutul acestui an au afectat peste 24.000 de hectare de culturi, din cele 71.789 de hectare însămânţate în toamna anului trecut. Cele mai afectate culturi au fost cele de grâu şi rapiţă, care, împreună, însumează peste 70% din suprafaţa cultivată până la această dată.
Din punct de vedere financiar, pagubele depăşesc 24 de milioane de lei, potrivit raportărilor făcute de către fermierii din judeţ, în condiţiile în care lucrările de arat, pregătit terenul, semănat, erbicidat şi fertilizat se ridică la aproximativ 1.000 de lei pe hectar.
”Din păcate, capriciile vremii din toamna anului trecut şi temperaturile extreme au condus la această situaţie. La grâu, de exemplu, s-a semănat prea târziu, în afara perioadei optime, din cauza intervalului mare de ploi, care au făcut imposibile aratul şi semănatul. La rapiţă, care se seamănă mai devreme, nu s-a reuşit acest lucru din cauza secetei prelungite. Astfel, culturile au intrat insuficient de dezvoltate în iarnă ca să reziste la temperaturi foarte scăzute, mai ales că a lipsit, până de curând, şi un strat protector de zăpadă”, a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Vaslui, Gigel Crudu.
Situaţia cu pagubele înregistrate în judeţul Vaslui a fost raportată la Ministerul Agriculturii, urmând ca, la finalul sezonului rece, să se facă o nouă evaluare în teren cu privire la starea culturilor.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button