ActualitateLocal

Front comun, în lupta pentru salvarea ovinelor

dsc_0154
O delegaţie de 16 crescători de ovine şi caprine din Republica Moldova a ajuns la Vaslui, pentru a încheia un parteneriat cu Asociaţia Crescătorilor de ovine şi caprine “Ovismold” din Vaslui, pentru a iniţia proiecte ce să conducă la salvarea raselor de ovine.
Pintilie Bulgaru, preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Republica Moldova, a spus că oierii de peste Prut sunt rămaşi în urmă în ceea ce priveşte organizarea şi, tocmai de aceea, sunt întreprinse mai multe vizite în România, pentru a învăţa din experienţa crescătorilor de ovine din ţară.
“Noi, crecătorii de ovine din Republica Moldova şi din România nu avem un suport, nu avem o onoare din partea conducerilor ţărilor noastre în acest domeniu de tradiţie. Dacă se va continua această neglijenţă din partea autorităţilor, scade valoarea acestei ramuri. Înainte oaia hrănea omul, era un animal de primă necesitate. Ar trebuie să depunem eforturi în vederea colaborării oierilor din cele două ţări, să reînnoim contractul de parteneriat dintre noi. Să ne ajutăm împreună şi să ne ţinem tinerii în ţară, căci acum pleacă în străinătate şi se leapădă de oierit. Să fim un colectiv unic, crescătorii de ovine din Republica Moldova şi România, să rezolvăm mai uşor lucrurile”, a spus Pintilie Bulgaru.
Ion Agafiţei, preşedintele “Ovismold” Vaslui, a promis basarabenilor că va depune eforturi, pentru ca parteneriatul să fie unul real. Se are în vedere o întâlnire la Ministerul Agriculturii, pentru ca oierii de peste Prut să beneficieze de aceleaşi drepturi ca cei din România.
“Să se facă o scrisoare de intenţie din partea crescătorilor din Republica Moldova, se va urma calea juridică pentru a merge mai departe şi a face acest parteneriat”, a precizat Ion Agafiţei.
La rândul lor, liderii oierilor din Cimişlia şi Cahul au mulţumit pentru primirea de care au avut parte, exprimându-şi speranţa în vederea încheierii unei colaborări între federaţiile crescătorilor de ovine din cele două ţări.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button