ActualitateLocal

Familii care traiesc la limita subzistentei

Multe familii din județul nostru trăiesc de pe o zi pe alta, din maximum 7-800 de lei lunar, pe care îi strâng din alocații și ajutoare sociale. Așa se face că sute de copii cu vârsta de până la trei ani nu au parte de hrană adecvată. Foarte mulți sunt mai tot timpul flămânzi, pentru că părinții îi hrănesc numai cu fasole, cartofi și mămăligă, încă de la vârste fragede. Din cauza sărăciei, 193 de micuți din județ prezintă malnutriție proteino-calorică.
“Vorbim de practici nutriționale incorecte ori hrană insuficientă sau o stare de boală care determină o nutriție necorespunzătoare a copilului, dar care poate fi corectată. Copilul nu mai ia în greutate sau începe să piardă din greutate comparativ cu cei de talia și vârsta lui. Ponderea cazurilor noi luate în evidență se înregistrează în mediul rural, fapt ce poate fi asociat cu un nivel de trai mai scăzut, cu o alimentație necorespunzătoare cantitativ și calitativ. Concret, în cursul anului 2016, în județul Vaslui au fost luați în evidență cu malnutriție proteino-calorică 107 copii (69 din mediul rural) cu vârste cuprinse între 0-3 ani, dintre care 81 sub un an. La sfârșitul anului trecut, erau în evidența medicilor pediatri vasluieni 193 de cazuri (105 din mediul rural) de malnutriție proteino-calorică, dintre care 92 la vârsta sub un an”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Direcției de Sănătate Publică Vaslui, Mihaela Topliceanu.
Acolo unde nu ucide, proasta alimentație lasă victime cu mari probleme fizice și intelectuale. În mediul rural, unde sunt cei mai mulți minori malnutriți, aceștia provin din familii cu un nivel de trai scăzut, iar părinții sunt mari consumatori de alcool.
Malnutriția apare la copiii de vârste mici din cauza alimentației deficitare și afectează toate organele, provocând oprirea creșterii și dezvoltării. Totodată, copiii cu malnutriție, din cauza imunității scăzute, sunt mai vulnerabili în fața bolilor de natură infecțioasă, au o dezvoltare neurologică întârziată, tulburări de memorie și o slabă adaptabilitate la stres.
Situația dramatică în care se află acești copii a culminat cu decesul a doi copii în 2015 și cu unul anul trecut.
În ceea ce privește modalitatea de intervenție la nivelul județului, în cadrul Programului național de sănătate al femeii și copilului, se derulează programul “Profilaxia malnutriției la copii cu greutate mică la naștere”.
“Acest program se derulează la nivelul a trei unități sanitare cu paturi, respectiv Spitalul Județean de Urgență Vaslui, Spitalul Municipal de Urgență Bârlad și Spitalul Municipal Huși, și se adresează copiilor cu greutatea sub 2.500 g sau greutatea de 3.000 g până la vârsta de trei luni. Cu această ocazie, subliniem importanța consultației prenatale, care ar putea preveni mortalitatea infantilă și nașterile premature. Tinerele viitoare mame ar trebui să conștientizeze faptul că îngrijirea prenatală, o alimentație corespunzătoare, cantitativ și calitativ, contribuie la menținerea unei stări optime de sănătate atât a mamei, cât și a copilului”, a mai spus Mihaela Topliceanu.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button