Filme de calitate la Zilele Vasluiului
În cadrul Zilelor Vasluiului, iubitorii de film au ocazia să urmărească două dintre lung metrajele de excepţie ale României. Este vorba despre “Occident”, regizat de Cristian Mungiu. În rolurile principale interpretează actorii Alexandru Papadopol ca Luci, un băiat de 29 de ani, şi Anca Androne ca Sorina, soţia lui Luci. Filmul este o tragicomedie despre oameni care se mută în Occident.
Povestea lui Mungiu degajă o tristeţe înţeleaptă: e vorba de lumea în care trăim, cu naivitatea sa usturătoare (domnul binevoitor, sosit din }ările de Jos, gata să înfieze copii), cu imaginea sa învechită despre societate (căsătoria cu orice preţ) şi, mai ales, cu pasiuni înăbuşite în relaţii convenţionale, alegeri care devin sfîşietoare prin limpezimea cu care sînt privite în natura lor (de convenţii) de către cei care trebuie treptat să se stingă. Cu împăcarea pe care o poate da înţelegerea acestor întîmplări şi cu un umor cumpătat, izvorât din uşoara detaşare pe care o aduce înţelegerea, Mungiu se întoarce asupra acestor fapte şi dă voie poveştilor să crească de la sine, din detalii.
Al doilea film, care va rula la Casa de Cultură “Constantin Tănase” este “Comoara”, lui Corneliu Porumboiu.
Filmul prezintă povestea lui Costi, care lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită. Seara obişnuieşte să-i citească poveşti fiului său de 6 ani. Preferata lor e Robin Hood. Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute nişte bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vânzare. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniştea, are şi el credite la bancă. Îl refuză. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale şi vor găsi comoara, o vor împărţi jumătate – jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale.
Juriul de la Cannes de anul trecut, prezidat de actriţa Isabella Rossellini, a acordat regizorului Corneliu Porumboiu pentru filmul “Comoara” Premiul “Un Certain Talent”, în cadrul Secţiunii “Un Certain Regard” “pentru umorul şi inteligenţa cu care ni se arată complexitatea vieţii”. Din juriu au mai făcut parte regizorul Haifaa Al-Masour (Arabia Saudită), Nadine Labaki – actriţă de origine libaneză, regizorul de origine greacă Panos H. Koutras şi actorul francez Tahar Rahim.
Câteva aprecieri ale presei internaţionale după proiecţiile filmului lui Porumboiu la Cannes: “O minunată fabulă despre România de azi, o frumoasă demonstraţie a umorului tipic românesc” – Les Inrockuptibles; “O gură de aer proaspăt.“ – Il Gazetino; “Cu acest film, secţiunea Un Certain Regard prinde culoare.” –Coming Soon; „Jucăuş şi inteligent, Corneliu Porumboiu vine cu un nou film ce îmbină delicat umorul cu o imersiune în istoria recentă a României.(…) Talentatul regizor nu ratează ocazia de a relata o poveste savuroasă.“ – Cineuropa; „Momente de comedie pură, umor degajat. Incredibil.“ – Stanze di Cinema; Porumboiu este cu siguranţă unul dintre cei mai originali cineaşti apăruţi în istoria recentă.“ – Screen International; “În filmele lui Porumboiu nu primeşti niciodată doar ce vezi. Ele conţin o bogăţie ce e gata să fie descoperită la o privire mai atentă.“ – Hollywood Reporter.