ActualitateLocal

Festivalul ”Hora din Străbuni” este gata de start!

De vineri și pânâ duminică, Vasluiul va deveni o adevărată capitală a folclorului internațional.

Consiliul Județean, Primăria municipiului Vaslui și Centrul Creației Populare au pregătit cu amănunt și eforturi considerabile cea de-a șaptea ediție a Festivalului ”Hora din Străbuni”.

Astfel, vasluienii sunt așteptați la un ”răsfăț” folcloric, unde în cele trei seri de festival vor putea urmări ansambluri artistice din județ, țară și străinătate.

”Hora din străbuni uimește o dată la doi ani și oferă adevărate momente de virtuozitate artistică. De fiecare dată ne lăsăm convinși că nu există deosebire între popoare când vine vorba despre folclor, pentru că sunt aceleași valori moștenite de la străbuni. Festivalul Hora din Străbuni, un simbol al vasluienilor, adună la un loc voia bună și energia pozitivă a artiștilor, impresionând publicul, prin momentele interpretative fantastice. Sunt convins că explozia de bucurie sufletească va fi încununată de momente artistice inedite, oferite de ansamblurile folclorice invitate, care vor transforma scena Festivalului într-o oază a autenticului, în prim plan fiind actul artistic profesionist. În calitate de organizatori, vom face ce ne stă în putință ca ediția a VII-a să încânte sufletul și ochiul fiecăruia, să dăm dovadă de gazde bune, iar ansamblurile din afara județului și a țării să plece de la Vaslui cu amintiri ce vor construi pe viitor o poveste de neuitat”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

La rândul său, primarul Vasile Pavăl a spus că fost atent la tot ce înseamnă respectarea măsurilor de prevenire a infectării cu virusul SARS-COV-2 și va depune toate eforturile ca vizita tuturor delegațiilor în județ să fie una care să le inspire încredere și să le ofere toate condițiile pentru cele mai bune evoluții scenice.

”Vom pune la dispoziție toată frumusețea cadrului natural al orașului alături de întreaga noastră disponibilitate ca istoria acestei manifestări artistice să înregistreze încă un succes, atât ca organizare, cât și ca participare artistică. Într-o perioadă marcată de incertitudini, dorim să mulțumim ansamblurilor folclorice care au reușit să ne onoreze cu prezența și urăm ”Bun venit! ” la cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor ” Hora din străbuni” oaspeților care cu siguranță vor duce acasă amintiri prețioase despre orașul Vaslui și locuitorii acestuia” a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

În cele trei zile de festival, vasluienii vor putea urmări ansambluri și formații folclorice din România, Republica Moldova, Albania, Serbia, Bulgaria, Ucraina și Polonia, cărora li se adaugă ansamblurile din județ.

”Vom reprezenta Vasluiul cu demnitate, atât pe scenă, cât și în afara ei. Cu repetițiile reluate în aprilie anul curent, după o pauză de un an de zile, ansamblurile județene vor călca cu încredere pe scena din Centrul Civic. Este cu atât mai semnificată împlinirea organizării acestei ediții, pentru că asistăm la tot mai multe renunțări. Sunt puse sub semnul întrebării festivaluri de prestigiu din țară: ”Festivalul inimilor” de la Timișoara, ” Festivalul Peștișorului de aur” de la Tulcea, ”Ana Lugojana” de la Lugoj din pricini ce nu au legătură cu temutul virus. Dincolo de respectarea ritmicității bienale, această ediție vine să acopere, atât cât va putea, valul de trăiri pline de îndoială ale trecutului apropiat”, a precizat Lucian Onciu, directorul Centrului Creației Populare Vaslui.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button