ActualitateLocal

Festivalul folcloric “Vocea Primăverii” la Ivăneşti

ivanesti1
Primarul Vasile Novac se străduieşte să reînvie tradiţiile populare în comuna Ivăneşti. Edilul a organizat un Festival folcloric, intitulat “Vocea Primăverii”, care a amintit de balurile de altădată. Au venit zeci de copii, tineri şi bătrâni, curioşi să vadă cum erau organizate petrecerile în trecut. Rezultatul a fost peste aşteptări, lume multă bucurându-se de frumuseţea interpretativă a Fanfarei de la Valea Mare, care a reuşit să lege adevărate hore, oamenii petrecând până târziu.
“S-a cântat, s-a dansat, aşa cum era tradiţia la balurile de la Ivăneşti. Vrem să reînviem această tradiţie folclorică, iar prima ediţie a fost peste aşteptări, ceea ce ne dă încredere să pregătim şi mai bine următoarea ediţie”, a spus primarul Vasile Novac.
Acesta a avut sprijinul îndrăgitei soliste de muzică populară, Silvia Ene, originară din Ivăneşti, care a pregătit în amănunt fiecare moment artistic: “Anul trecut i-am conferit titlul de cetăţean de onoare al comunei, iar doamna cântecului popular a ţinut să întoarcă această recunoaştere, pregătind timp de două luni toate momentele artistice şi descoperind noi talente în comună. Este meritul dânsei şi ne bucură faptul că ne-a fost aproape”.
Pe scena amplasată pe stadion au urcat grupurile vocale “Mugurel de primăvară” şi “Florile Moldovei”, ansamblurile de dansuri “Iepuraşii” şi “Junii Ivăneştiului”, Fanfara “Lăutarii” de la Valea Mare, Silvia Ene şi alţi solişti din comună. Unele formaţii s-au aflat în premieră într-un concert, iar rezultatele au fost dintre cele mai bune, evoluţiile acestora fiind răsplătite cu aplauze.
“La nivel de Centru Cultural am reuşit să accesăm fonduri printr-un proiect european, cu ajutorul cărora am achiziţionat 50 de costume pentru ansamblurile de dansatori, 20 de costume şi 20 de instrumente muzicale pentru Fanfara de la Valea Mare, precum şi întreg sistemul de sonorizare necesar centrului. E un prim pas, fiindcă avem în vedere să revitalizăm activitatea artistică din comună”, a conchis Vasile Novac.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button