ActualitateLocal

Expozitie de grafica a maestrului Gheorghe Alupoaie

alupoaie1
Foaierul Primariei Vaslui s-a dovedit neincapator la vernisajul expozitiei de graficasi sculptura“Semne grafice de recunostinta”, autor fiind maestrul Gheorghe Alupoaie. Peste 200 de portrete au fost expuse in fata publicului, acestea redand cu fidelitate oameni mai mult sau mai putin importanti ai cetatii, dar si membrii ai familiei sale,
“Nu poate fi bucurie mai mare decat aceea savezi laolaltaoameni care iubescu frumosul, pentru a savura ceea ce altii creeazapentru a le umple sufletul de bucurie. In urmacu ceva timp, la initiativa profesorului Popoiu, am tinut safacem o surprizadomnului Gheorghe Alupoaie. Implinea atunci 60 de ani. Am zis caasa e normal, ca oamenii, cat sunt in viata, safie cinstiti asa cum se cuvine. La Muzeul Judetean, o manade oameni, ne-am adunat sa-l sarbatorim pe domnul Alupoaie. A trecut ceva timp, iar la 70 de ani l-am sarbatorit din nou, pentru caasa simteam. Asa consideram noi, cavalorile trebuie sale cinstesti, atunci cand sunt in viata. Astazi suntem din nou alaturi de domnul Alupoaie, intr-un loc aparte. De regula, expozitiile se fac in biblioteci, muzee. Initiativa primariei, de a organiza in foaier o expozitie, pentru mine sunt lucruri care maindeamnasafelicit asemenea initiative. Suntem aici prieteni, cunostinte, oameni care il apreciazasi pretuieste. Expozitia reflectaun semn de recunostintafatade oamenii cu care domnia sa s-a intersectat, sale aducamultumirea prin semne grafice de recunostinta”, a spus Gelu Bichinet, directorul Bibliotecii Judetene “Nicolae Milescu Spatarul” Vaslui.
Despre expozitie a vorbit si muzeograful Laurentiu Chiriac, acesta tinand saaprecieze expresivitatea lucrarilor: “Era pacat ca Zilele unei cetati sase desfasoare faraa-l celebra pe unul dintre cei mai buni artisti ai sai, Gheorghe Alupoaie. In expozitia de fatasunt cuprinse peste 200 de portrete schitate, care prezintaoameni ilustri de ieri si azi ale Vasluiului. Au fost oameni care i-au inraurit existenta maestrului. Expozitia este rodul unui talent aparte a lui Gheorghe Alupoaie, acela de a sti sadeseneze mai mult decat putem noi vedea. Artistul a redat stari sufletesti, pentru caasa i-a simtit pe oamenii cu care a interactionat”.
Gheorghe Alupoaie a tinut saaminteascafaptul cain prezent lucreazala un al treilea set de portrete, care vor fi cuprinse intr-o nouacarte, ultima, dupacum sustine autorul.
“La rugamintea unui poet, pe care il stimez, Petrus Andrei, m-a rugat cu vreo trei ani sa-i fac un portret, pe care sa-l publice intr-una din viitoarele carti. Incercand safac acest portret, am prins placerea de a face graficamica, asa s-a nascut ideea de a realiza mai multe portrete, pe care sale cuprind intr-o carte. Astfel s-a nascut o carte, s-a nascut si o a doua, iar acum lucrez la o a treia carte. M-a preocupat expresivitate. Cand privesc un desen de-al meu, vreu sanu vad doar niste linii trasate, ci vreau saprivesc in sufletul omului. Le-am facut cu multaiubire pentru om, ele au trezit in mine sentimente pozitive”, a conchis Gheorghe Alupoaie.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button