ActualitateFără categorieLocal

Expoziţie cu obiecte de patrimoniu la Muzeu

muzeu1
Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” Vaslui găzduieşte în această perioadă o inedită expoziţie, ce cuprinde obiecte de patrimoniu, descoperite la Curţile Domneşti. Iubitorii de istorie au ocazia să admire diferite arme şi obiecte de luptă, de la vârfuri de lance, săgeţi, suliţe, până la buzdugan şi paloş, dar şi obiecte meşteşugăreşti, ce reliefează o bogată activitatea meşteşugărească în cadrul Curţilor Domneşti, dovedind că la Vaslui, în perioada ştefaniană, a existat un puternic centru de olărit, iar atelierele meşteşugăreşti au cunoscut o adevărată dezvoltare.
Din expoziţie nu lipsesc plăcile decortive, vasele de uz casnic sau cele decorative. Vasluienii şi nu numai au ocazia să privească în detaliu machetele celor două statui, care îl întruchipează pe Ştefan cel Mare, amplasate în centrul oraşului şi la ansamblul monumental Podul Înalt de la Băcăoani, dar şi arborele genealogic al muşatinilor, familie din care se trage marele domnitor Ştefan.
Nu lipsesc amănuntele despre bisericile epocii lui Ştefan cel Mare. Este vorba despre Biserica “Sf.Ioan Botezătorul” din cadrul Curţilor Domneşti de la Vaslui şi Biserica “Sf.Petru şi Pavel”, de la Episcopia Huşi.
“Marele voievod a înţeles că adevărata putere a Moldovei medievale nu o dă întinderea pământului şi nici abundenţa resurselor sale, ci munca, principiile morale şi seriozitatea cu care un popor îşi croieşte destinul. Tocmai de aceea, epoca lui Ştefan cel Mare a reprezentat o perioadă de prosperitate, bogăţie şi maximă dezvoltare a culturii materiale şi spirituale moldave”, se punctează în programul-invitaţie al Muzeului Judeţean Vaslui.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button