ActualitateLocal

Exercițiu tactic la Gara Roșiești


Astăzi, prefectul Eduard-Andrei POPICA a coordonat un exercițiu tactic, inițiat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.
Potrivit scenariului, pe DJ 244A, la intersecţia cu DE 581, un autovehicul care transporta o sursă de radiaţie, datorită neacordării priorităţii de trecere de către un alt autoturism, a efectuat o manevră bruscă şi a părăsit partea carosabilă, ieşind în decor pe partea dreaptă a DJ 244A, pe sensul de mers către localitatea Gara Roşieşti. În urma coleziunii cu elementele de protecţie ale părţii carosabile s-a produs o fisură la rezervorul de combustibil al autovehicului, în contact cu plăcuţele de frână încinse, ulterior s-a produs un incendiu la compartimentul transport al autovehicolului, care prin extindere ar putea facilita degradarea din punct de vedere al siguranţei containerului în care este transportată sursa de radiaţie, rezultând astfel o emisie de radiaţie. Concomitent cu această situație de urgență s-a produs o explozie, urmată de incendiu, la secţia de producţie (instalaţia de transport prin tubulatură) de la societate comercială din apropiere, ca urmare a încărcării electrostatice a cerealelor măcinate în urma procesului de morărit.
Exerciţiul a avut ca obiectiv general verificarea timpului de reacţie şi a posibilităţilor tehnice de intervenţie ale forţelor şi mijloacelor tehnice conform registrului de capabilităţi, precum şi pregătirea instituţiilor care trebuie să intervină în cazul unui asemenea dezastru (tip de risc: accidente, avarii, explozii şi incendii în activităţi de transport și morărit).
Structurile participante la exertciţiu au fost: Instituția Prefectului-Județul Vaslui, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Podul Înalt” al judeţului Vaslui, Inspectoratul de Poliţie Județean Vaslui, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vaslui, Unitatea Militară nr.01776 Huşi, Centrul Militar Județean Vaslui, Structura teritorială pentru probleme speciale a judeţului Vaslui, Direcţia de Sănătate Publică, UPU/SMURD Vaslui, Agenţia de Protecţia Mediului, C.L.S.U. Roșiești şi personal desemnat din cadrul Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare București.
Acţiunea s-a încheiat cu o analiză a modului şi capacităţii de intervenţie în cazul producerii unei astfel de situaţie, concluzia fiind că toate forţele participante au demonstrat ca pot gestiona corect şi coerent o situaţie de urgenţă de o asemenea anvergură, iar sceste situații se pot întâmpla oricând pe teritoriul județului.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button