ActualitateLocal

Discuție sindicate-parlamentari pe tema salarizării unice


La inițiativa prefectului Eduard-Andrei POPICA, parlamentarii vasluieni, membri ai Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, Adrian Solomon, președintele comisiei, și Irinel Stativă, s-au întâlnit cu liderii de sindicat vasluieni, pentru a lămuri toate aspectele legate de legea salarizării personalului plătit din fonduri publice.
„Este mai practic să ne întâlnim aici decât să facem proteste, de exemplu”, a precizat prefectul Eduard-Andrei POPICA.
Primul care a luat cuvântul a fost Gheorghe Croitoru, liderul UJSL ”Frăția” Vaslui, care și-a exprimat nemulțumirile legate de anumite aspecte din legea dialogului social, cu privire la dreptul la liberă asociere a salariaților și dreptul la negociere colectivă.
„Libertatea de asociere la un sindicat a fost limitată la existența a 15 salariați. Ce se întâmplă dacă nu există acest număr? Se reduce astfel un drept fundamental al individului. Ministerul Muncii se substituie, practic, partenerilor sociali, neluând în calcul propunerile noastre. Sindicatele au hotărât demararea unor proteste”, a spus Gheorghe Croitoru.
Sorin Țiplea, liderul sindicatului Didactica, a scos în evidență diferențele uriașe de pensii dintre o categorie de salariați și alta.
„Pensia în învățământ este în cuantum de 1.000-2.000 de lei, pe când în sectoarele strategice este de la 5.000 în sus. Șoferii din Poliție primesc o pensie de 4.000 de lei, pe când un cadru didactic iese la pensie cu 1.000 de lei”, a precizat Sorin Țiplea.
Daniela Clătinici, liderul Sanitas Vaslui, a cerut lămuriri cu privire la modul de salarizare, în sănătate, începând cu 1 ianuarie 2018.
”Noi, în sănătate, avem în momentul acesta sporuri care depășesc 30 la sută. Creștem baza cu 25 la sută. Ce facem cu sporurile? Cum mai aplicăm procentul de 25 la sută la sporuri”, a întrebat Daniela Clătinici.
Deputatul Adrian Solomon i-a transmis liderului Sanitas că ”salariile s-au rezolvat”, garantând că nu vor fi scăderi salariale în sistemul de sănătate.
”Regulamentul de sporuri se va face astfel încât să nu fie probleme, nici la ambulanță, nici la spitale, nicăieri și toată lumea să rămână cu acele sporuri. Evident, când salariul de încadrare era de 1.300 lei la un medic, atunci sporul era de sută la sută. Acum, salariul de încadrare la acel medic este de 16.000 lei și am spus că nu mai mărim sporul la sută la sută. Să-i dăm numai 85 la sută. Sporurile care sunt în lege se vor aplica. Eu vă garantez că nu vor exista salarii scăzute cu o centimă, dar se va câștiga la momentul calculării pensiilor”, a precizat Adrian Solomon.
La final, prefectul Eduard-Andrei POPICA s-a arătat bucuros că a reușit să aducă la aceeași masă parlamentarii și sindicaliștii vasluieni, astfel încât să fie lămurite toate problemele legate de legea salarizării unitare.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button