ActualitateLocal

Emil Racoviță, omagiat la Vaslui


Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui l-a omagiat pe cercetătorul român Emil Racoviță, un simbol al vasluienilor, organizând prima ediție a Conferinței Internaționale ”Emil Racoviță”, special pentru a marca 70 de ani de la moartea savantului.
Emil Racoviţă, unul dintre cei mai mari exploratori şi speologi a lumii, a fost prezent pe ecranul videoproiectorului de la Sala ”Ștefan cel Mare” a Consiliului Județean, aducându-le la cunoștință participanților peisajele unice din Antarctica, surprinse în timpul expediției, la care a luat parte și Racoviță.
”Mă bucur de interesul tinerilor de a cinsti memoria marelui savant. Suntem obligați să respectăm ceea ce au făcut cei care s-a distins prin activitățile lor, primind aprecierile nu numai ale noastre, ci și ale străinilor. A fost un om deosebit. A fost un occidental, care a venit în România. A lăsat poziția socială foarte bună de acolo și a venit la Cluj, pentru a servi țara, după marea unire”, a spus dr.Dumitru Murariu, membru corespondent al Academiei Române și directorul Institutului de Biologie al Academiei Române.
Prezent la conferință, prof.univ.dr.Ionel Miron, reprezentantul Academiei Oamenilor de Știință din România, a precizat că ”după Ștefan cel Mare și Sfânt, care prin biruința asupra turcilor de la 10 ianuarie 1475, a umplut de glorie eternă ținutul Vasluiului și pe vasluieni, o glorie cel puțin la fel de strălucitoare o păstrăm de la vasluianul după origine, Emil Racoviță. De la marele savant păstrăm adevăruri și îndemnuri care sunt demne de urmat și astăzi, când se recunoaște plenare faptul că adevărata reformă spre progres a țării noastre trebuie să pornească de la educație și cercetare”.
Excepţionalele calităţi şi merite ştiinţifice ale savantului fondator al Biospelogiei ca ştiinţă şi al primului Institut de Speologie din lume au fost prezentate de Andreea Nistor, colaboratoare a muzeului vasluian, după care academicianul Constantin Toma și prof.univ.dr.Gheorghe Mustață au abordat mai multe teme despre preocupările lui Emil Racoviță.
”Cei prezenți au avut ocazia să afle o serie de informații extrem de importante despre viața, activitatea și opera marelui savant. Au avut ocazia să afle o serie de informații în premieră, cunoscând oameni care și-au dedicat întreaga viață studierii și cercetării unui segment al biologiei, mă refer la speologie, și mai ales s-au dedicat studiului activității științifice ale lui Emil Racoviță”, a precizat Ramona Mocanu, directorul Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui.
Printre invitați s-a regăsit Charlotte Rolin Jacquemyns, strănepoata conducătorului adjunct al Expediției Belgiene în Antarctica, căpitanul George Lecointe, care a fost însoțită de Oliver de Schrevel.
Tot din Belgia, la Vaslui s-au aflat Willy Versluys și Eddy Stuer, membrii ai Societății Internaționale Belgica, iar din Norvegia a fost prezent Kjell Gudmund Kjaer, care a prezentat un foto documentar despre ”Nava polară Belgica-vas internațional”.
Născut la Iaşi în anul 1868, Emil Racoviţă a fost printre primii exploratori care au ajuns în Antarctica la vârsta de doar 30 de ani. În anul 1920 a înfiinţat la Cluj primul Institut de Speologie. 6 ani mai târziu a fost ales Preşedintele Academiei Române şi şi-a păstrat funcţia până în 1929. Marele savant a murit însă pe 17 noiembrie 1947 la vârsta de 79.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button