EducatieLocal

Elevii au voie cu telefoanele la școală

index
Noul statut, pe care elevii vor trebui să-l respecte din toamnă, nu mai permite școlilor să le impună uniforme, și chiar îi ajută pe copii să-i schimbe pe profesorii de care sunt nemulțumiți. Documentul, semnat și de ministrul Educației, a fost timp de șapte luni în dezbatere publică.
“Va crea în mod real, mediul în care elevii să poată să-și facă auzită vocea în școală, să se poată implica, să fie cunoscute și recunoscute drepturile și obligațiile pe care le au. În limita respectării legii, ei pot să protesteze și sigur că rezultatul acestui proces ar putea să fie de la caz la caz îmbunătățirea situației sau respingerea pretențiilor care nu sunt justificate și legitime”, a declarat ministrul Educației, Mircea Dumitru.
Vestea bună, pentru părinții stresați că nu au bani de uniforme, este că statutul le permite să-i îmbrace pe copii cu ce au. Pentru elevi, contează mai ales dreptul de a le da ei note profesorilor, anonim.
„În momentul în care directorul unității de învățământ are un feedback negativ în mod anonim ar trebui să-și ridice un semn de întrebare. Iar apoi cred că schimbarea profesorilor la clasă este ceva mai ușoară cu ajutorul statutului, dacă mai mult de jumătate din clasă este de acord cu acest lucru”, a subliniat vicepreședinta Consiliului Elevilor din București, Cristina Redai.
Experții în educație atrag totuși atenția că nici noul statut nu le oferă elevilor posibilitatea de a-și construiască singuri trasee de învățare.
„E bine că ei vor fi implicați de acum încolo în decizii. Rămâne în continuare o mare problemă în învățământul primar și gimnazial, unde elevii nu au capacitatea de a influența lucrurile”, a atras atenția președintele Federației Coaliției pentru Educație, Daniel Vișoianu.
Ca și până acum, Statutul Elevului va fi aplicat în corelație cu regulamentul intern al fiecărei școli.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button