ActualitateLocal

”Dor de îngeri”, la Lipovăț


Învățătorul Dorin Pînzariu a ținut să fie alături de localnicii din Lipovăț la lansarea volumului de poezii ”Dor de îngeri”. Dascălul a fost sprijinit de primarul Valerian Hriscu, care a ținut să marcheze momentul în cadrul unui simpozion dedicat Centenarului Marii Uniri.
În prezența profesorilor Dan Ravaru și Vasile Sprîncenatu, precum și a colonelul în rezervă Mihai Focșa, evenimentul a fost unul înălțător, momentele de desfătare cultural-istorică fiind stropite cu vocea caldă a cantautorului Ion Chiriac, care a reușit să antreneze cu melodiile patriotice întreaga asistență.
”Domnul Pînzariu dovedește din plin că are talent atunci când mânuiește versul clasic, dar și când recurge la procedeele moderne. Importantă în poezie este transmiterea fiorului poetic prin intermediul imaginilor artistice, pe care le întâlnim din belșug în versurile sale, de exemplu ”ceață astrală”, ”lumina vitală”, ”nectar de comori”, ”praf de stele”, ”doine furate”, ”cununi de stele”, ”mărgăritare de lacrimi”, etc. Titlul în sine este o metaforă, ”Dorul de îngeri” este dorul pentru eroii patriei. Structura plachetei cuprinde un amplu poem în proză, versuri grupate în ”Scrisori neexpediate” și ”Cugetări în tranșee”, care dovedesc originalitate și generează impact emoțional asupra cititorului”, a declarat Dan Ravaru.
În schimb, autorul a răspuns la întrebarea ”Cine ne sunt îngerii?”, considerând că are datoria morală de a se învăța pe sine, dar și pe copiii și elevii săi să-și prețuiască eroii, mai ales că a trecut un veac de la Marea Unire, perioadă în care românii au uitat ce înseamnă patria, ”într-un veac în care goana existențială ne-a fugărit prin lume și ne-a risipit…trupește, căci sufletul românesc se întoarce mereu la rădăcini, pentru că nu ne lasă rădăcinile gorunului lui Horea să putrezim, pentru că nu ne lasă rădăcinile stejarului din Borzești să putrezim, pentru că nu ne lasă sufletele eroilor să ne rătăcim prin întunericul istoriei”.
Prof. Vasile Sprîncenatu a descris contextul istoric favorabil Unirii, cum s-a realizat aceasta şi modul în care s-a acţionat pentru recunoaşterea Unirii de către marile puteri. Col. r. Mihai Focșa a punctat ideea de patriotism, care a dispărut din sufletele românilor, iar profesorul Dan Ravaru a reiterat nume de localităţi cu rezonanţă istorică, de bătălii şi victorii, de personalităţi providenţiale pentru destinul nostru, dar şi de literaţi, folclorişti ş.a. care au susţinut idealurile unităţii şi demnităţii naţionale.
”Indiferent de semnificația momentelor sărbătorite sau comemorate, la Lipovăț întotdeauna pe primul loc a fost cinstirea eroilor neamului. Mă bucur că am avut parte de asemenea invitați, care ne-au oferit o serie de date istorice mai puțin cunoscute. Pentru noi cei de azi, acest an este în primul rând un an al recunoștinței pentru cei care au contribuit ca România Mare să arate așa cum este astăzi. E important cum ne manifestăm noi această recunoștință”, a conchis primarul Valerian Hriscu.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button