ActualitateLocalSănătateVideo

Doi comisari europeni au vizitat o serie de investiții din Vaslui, finanțate prin politica de coeziune

Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, și comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, au fost preț de câteva ore oaspeții municipiului Vaslui.

Cei doi demnitari europeni, însoțiți de Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, secretarul de stat Andrei Alexandru, ministrul muncii, Marius Budăi, și cel al investițiilor și proiectelor europene, Maricel Boloş. au vizitat Spitalul Județean de Urgență, care a beneficiat de investiții importante cu fonduri europene, creșa din cartierul 13 Decembrie și fabrica de prelucrare a cărnii de la Grupul Safir.

La Spitalul Județean de Urgență, comisarii europeni Elisa Ferreira și Nicolas Schmit au vizitat secția de Radiologie, care beneficiază de aparatură medicală modernă, și secția de Neonatologie, care oferă servicii medicale de ultimă oră.

De asemenea, managerul unității spitalicești, Ana Rinder, a făcut o prezentare a investițiilor derulate în ultimii ani, dar și a proiectelor aflate în derulare, acestea fiind finanțate cu fonduri europene, partea de cofinanțare fiind asigurată de Consiliul Județean Vaslui.

„Vă mulțumesc pentru amabilitatea dumneavoastră de a vizita județul Vaslui și pentru interesul manifestat. Când Spitalul Județean de Urgență Vaslui a intrat legal în subordinea noastră era într-o stare cam deprimantă. Am înțeles atunci că spitalul este o problemă pentru România, iar noi am gândit să devină o prioritate și să facem tot ce putem ca să-l modernizăm și să-l aducem la standardele actuale. Am făcut tot ce am putut, am atras numeroase fonduri europene, pentru reabilitarea infrastructurii existente, am achiziționat aparatură medicală de ultimă generație, am modernizat toate secțiile, construim un ambulatoriu nou, extindem Unitatea de Primiri Urgențe, avem o clădire nouă pentru spitalizare de zi și în continuare am pregătit investiții pentru Spitalul 2 Vaslui. Cred că mai avem multe de făcut. Apreciem foarte mult și vă mulțumim că ați venit la Vaslui pentru a vizita aceste obiective. Mulțumim tuturor celor care au contribuit la starea actuală a Spitalului Județean de Urgență, managerului și întregului personal care a făcut tot ce a putut ca această stare să fie din ce în ce mai bună”, a afirmat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a apreciat eforturile depuse de conducerea spitalului vasluian și Consiliul Județean pentru modernizarea infrastructurii sanitare, adresând mulțumiri și pentru faptul că sunt alocate fonduri importante în specializarea personalului medical.

„Știm cu toții că medicina se schimbă rapid, iar posibilitățile tehnologice actuale schimbă posibilitățile de tratament. Mi-a făcut plăcere să aud că investiți mulți bani în calificarea și recalificarea personalului medical. Asta înseamnă o mai bună calitate a actului medical, dar și condiții de muncă mai bune pentru cei care lucrează în sectorul medical. Știm cu toții, mai ales după o pandemie, cât sunt de importante locurile de muncă din sănătate. Suntem cu toții foarte îndatorați celor din sectorul medical, mai ales celor din spitale”, a spus comisarul european Nicolas Schmit.

Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, apreciază faptul că s-au făcut progrese importante în județul Vaslui, însă mai este mult de muncă pentru a reduce decalajele dintre capitala Bucureşti şi regiunile defavorizate.  

„Trebuie să fim ambiţioşi în noile Programe de Coeziune, atât în cele opt programe regionale care vor fi gestionate direct de Agenţiile de Dezvoltare Regională, cât şi prin cele opt programe naţionale care vor fi lansate oficial. Toate acestea trebuie să ducă la o rezilienţă mai bună, la o creştere echilibrată a tuturor regiunilor din România. Vă felicit pentru ceea ce faceți și vă rog să fiți atenți la condițiile de contractare, la modul de administrare a fondurilor, pentru a nu crea niște structuri care să nu fie gestionabile, având grijă în privința consumului de energie și cu timpul să creați structuri interconectate. Vrem ca Europa să fie puternică, mai ales în aceste vremuri dificile. Însă, Europa poate fi puternică, doar dacă are regiuni puternice”, a spus comisarul Elisa Ferreira.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button