ActualitateLocal

Dispută pe statistici

24mai2016_colegiul_prefectural_4
Violenţa în rândul elevilor a iscat o adevărată dispută în şedinţa Colegiului Prefectural de ieri. Din datele prezentate de şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui, Ionel Mirică, reiese faptul că în primul semestru şcolar numărul infracţiune rămâne destul de scăzut, crescând totuşi cu 11 infracţiuni faţă de aceeaşi perioadă a anului şcolar trecut, fiind, astfel, înregistrate 40 de infracţiuni, din care 37 s-au consumat în incinta şcolilor.
“Din infracţiunile sesizate, 35 au fost comise în mediul urban şi 5 în mediul rural, 37 dintre acestea în incinta uniăţilor de învăţământ şi 3 în zona adiacentă. Pe genuri, s-au înregistrat 23 infracţiuni de furt, 14 infracţiuni de lovire sau alte violenţe, o ameninţare, un şantaj şi un abuz în serviciu”, a spus comisarul şef Ionel Mirică.
Nu aceleaşi date le deţine inspectorul general şcolar, Gabriela Plăcintă. Din raportul şefei Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) reiese faptul că numărul cazurile de violenţă rămâne la cote ridicate.
“Pe semestrul I s-au semnalat următoarele acte de indisciplină: 399 de cazuri de incidente fizice uşoare, dintre care 224 în mediul urban și 175 în mediul rural; 310 cazuri de deteriorare a bunurilor școlii, dintre care 267 în mediul urban și 43 în mediul rural; 105 cazuri de jigniri, dintre care 93 în mediul urban și 12 în mediul rural; 89 cazuri de limbaj violent, dintre care 72 în mediul urban și 17 în mediul rural; 70 cazuri de însușire a bunului găsit, dintre care 60 în mediul urban și 10 în mediul rural; 42 cazuri de introducerea unor persoane străine în incinta școlii, dintre care 32 în mediul urban și 10 în mediul rural; 26 cazuri de consum de alcool, dintre care 16 în mediul urban și 10 în mediul rural; 26 cazuri de furt, dintre care 12 în mediul urban și 14 în mediul rural”, a spus Gabriela Plăcintă.
Prefectul Daniel Olteanu a sesizat imediat discrepanţele mari în datele statistice prezentate de cele două instituţii şi a cerut ca pe viitor să existe o comunicare mai bună între serviciile deconcentrate, astfel încât să nu mai apară diferenţe între anumite situaţii prezentate: “Haideţi să demonstrăm că ştim să lucrăm împreună. Toate instituţiile deconcentrate trebuie să demonstreze că ştiu să conlucreze împreună. Să facem o muncă de prevenţie mult mai aplicată”.
În sprijinul colegului de la poliţie a sărit inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, colonel Paul Sîmîntînă, care consideră că se face prea mare tam-tam pe nişte cazuri izolate.
“Trebuie luate lucrurile aşa cum sunt. Am văzut două statistici, însă cea mai bună este a poliţiei. Şi noi avem această statistică, care este a poliţiei. Lucrăm împreună destul de mult şi luăm în calcul inclusiv activităţile din mediul şcolar. Văd în Vaslui o normalitate în mediul şcolar. Nu trebuie să exagerăm, să vedem un balon de spumă, care nu aparţine mediului şcolar. Se întâmplă şi e firesc la atâtea zeci de copii. Ar trebui să existe numai balerini în şcoală, numai pinguini. Sunt oameni, se mai ceartă, se mai trag de geacă. E firesc să fie aşa ceva, dar să nu ducem la extrem. Potenţialul enorm al judeţului este extrem de mare. Asta nu vrem să arătăm noi. Ne scăldăm în loviri”, a spus colonelul Smîntînă.
În replică, prefectul Daniel Olteanu a precizat că nu trebuie ascuns sub preş anumite incidente, fie ele şi minore.
“Nu pot fi de acord cu d-voastră. Aveţi dreptate, vorbim foarte puţin despre performanţele copiilor noştri, care sunt multe. Dar astfel de cazuri nu sunt de acord să le trecem cu vederea, fie ele şi incidente minore. 399 de cazuri cu violenţă uşoară, 310 cazuri de distrugeri, iar astea sunt lucruri care se întâmplă şi nu trebuie date sub preş. Sunt lucruri care se întâmplă în şcoală şi nu trebuie să facem abstracţie de ele. Vorbim prea puţin despre copiii inteligenţi, dar nu putem ascunde aşa ceva”, a completat prefectul de Vaslui.
La rândul său, vicepreşedintele CJ, Vasile Mihalachi, a precizat că vinovată de situaţia iscată e comunitatea, iar oamenii au devenit indiferenţi la ceea ce se întâmplă în jurul lor: “Suntem pe primul loc la violuri pe ţară. Suntem pe primul loc la copii înecaţi şi lăsaţi nesupravegheaţi. Unde ajungem noi cu societatea asta românească. Tot românul a devenit indiferent. Nu e copilul meu, nu am nicio treabă. Are cine să se ocupe. Dar instituţia Om unde este? Am devenit indiferenţi. Nu ne mai interesează ce face copilul. Fac un apel, factorul om să intervină, fiindcă societatea noastră e pe o pantă descendentă. Unde vrem să ajungem cu educaţia? În coada Europei? Nu e corect! Nu stă în caracter românului să fie la coadă şi mai ales Vasluiul”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button