ActualitateLocal

Diana Trofim, premiul I la Olimpiada Națională de rusă


Continuând o frumoasă și benefică tradiție, Liceul Tehnologic ”Ion Mincu” din Vaslui este frecventat de elevi proveniți din Republica Moldova, având un nivel foarte bun de pregătire care le conferă oportunitatea de a studia în școlile românești, elevi caracterizați prin seriozitate, animați de o dorință cotinuă de formare și de afirmare în plan școlar și profesional.
Un asemenea exemplu este eleva Diana Trofim, din clasa a XII-a H, profil științe sociale, participantă la olimpiada școlară de limba rusă modernă, care a parcurs cu succes toate fazele preliminare, calificându-se la etapa națională, unde a obținut premiul I (100 p.). Rezultatul este cu atât mai important, cu cât este obținut la prima participare a elevei, printre candidații- concurenți fiind și laureații edițiilor anterioare ale concursului.
Olimpiada națională de Limba rusă modernă s-a desfășurat la Sighetul Marmației, în perioada 30 martie-2 aprilie 2018, evenimentul fiind găzduit de Liceul Tehnologic Forestier din acest oraș. Concursul a constat în două probe- scris și oral, în urma căruia Diana Trofim a obținut cel mai bun punctaj care i-a asigurat primul loc pe țară. Probele nu au fost strict de limba rusă, fiind nevoie și de traduceri adecvate ale unor texte, aici contând bagajul de cunoștințe specific limbii române.
Obținerea locului I îi asigură acesteia admiterea fără examen în învățământul superior de stat și împlinirea unui vis declarat.
”Intenționez să urmez cursurile Facultății de Litere, specializarea rusă-germană, și să lucrez în domeniul relațiilor internaționale, un domeniu de viitor pentru care mă voi pregăti intens, astfel încât să pot face provocărilor pe care le presupune contextul european actual. Nu știu dacă voi rămâne în România după obținerea licenței, pentru că locul din care vin are nevoie de oameni pregătiți care să facă legătura cu Europa. Mulțumesc Școlii românești, în general, și acestui liceu, în special, pentru condițiile create și pentru căldura și grija cu care am fost înconjurată, ceea ce a făcut să simt mai puțin depărtarea față de casă”, a declarat Diana Trofim.
Au fost primiți, la propriu, cu pâine și sare, iar în cinstea concurenților, la festivitatea de deschidere, a fost dat un concert de dans și muzică maramureșeană și rusească, la care au participat elevi ai Școlii Ucrainiene din Sighet. Deplasarea destul de lungă în timp și în spațiu spre acest oraș îndepărtat a prilejuit și cunoașterea unei zone care conservă tradițiile specifice și care amintesc de evenimente care au marcat istoria spirituală a acestui neam: Cimitirul Vesel, Mănăstirea Peri așezată într-un loc de poveste și, mai ales, Memorialul victimelor comunismului și al represiunii.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button