ActualitateLocal

Dezbatere publică privind redeschiderea Spitalului Negreşti

298x175
Primăria şi Consiliul Local Negreşti organizează miercuri o dezbatere publică privind redeschiderea Spitalului Orăşenesc din localitate. Decizia organizării acestei dezbateri publice vine după ce o hotărâre privind concesionarea unităţii medicale către o firmă privată care doreşte să redeschidă spitalul nu a fost votată de toţi consilierii locali, aleşii PNL votând împotriva proiectului.
‘Am încercat tot felul de soluţii pentru redeschiderea spitalului, fiindcă oamenii din zonă ne cer mereu acest lucru. Am încercat deschiderea spitalului ca secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Am purtat discuţii cu reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române pentru preluarea spitalului, dar nici această dorinţă nu s-a concretizat. Acum o firmă doreşte să ia în concesiune spitalul, să-l consolideze şi să-l doteze pe cheltuială proprie şi să deschidă două secţii, una de îngrijiri paliative şi una de boli cronice, ceea ce ar însemna crearea a 60 de locuri de muncă. Din păcate, consilierii PNL nu au înţeles necesitatea redeschiderii spitalului şi, de aceea, am considerat că cea mai bună soluţie este organizarea unei dezbateri publice’, a declarat primarul oraşului Negreşti, Vasile Voicu (PSD).
Potrivit edilului, cetăţenii din oraş ar dori deschiderea unor secţii de Pediatrie şi Boli Interne, însă investitorul privat, care desfăşoară deja activitate medicală în oraşul Negreşti, nu intenţionează, cel puţin pentru moment, decât deschiderea unei secţii de îngrijiri paliative şi de boli cronice.
Consilierii locali PNL din CL Negreşti au votat împotriva proiectului de concesionare a spitalului şi au cerut mai multe detalii cu privire la acesta.
‘Nu suntem împotriva redeschiderii spitalului, dar vrem să ne asigurăm că nu este vorba despre nişte interese ascunse. Până la urmă, ceea ce contează cu adevărat este ca cetăţenii să beneficieze de servicii medicale de calitate’, a declarat liderul consilierilor PNL din Consiliul local Negreşti, Cristi Rusu.
La dezbaterea publică au fost invitaţi parlamentarii din judeţ, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, autorităţi locale din oraşul Negreşti, primari şi consilieri din comunele apropiate şi reprezentanţii firmei care doresc să ia în concesiune spitalul.
Spitalul Orăşenesc Negreşti a fost închis în anul 2011. Consiliul local al oraşului de atunci a decis concesionarea unităţii medicale pe o perioadă de 15 ani către o firmă din Bucureşti, despre care actuala conducere a primăriei a susţinut că nu a respectat termenii contractuali.
Ulterior a urmat un proces care a fost tergiversat şi apoi suspendat. După ce Tribunalul Vaslui a decis suspendarea procesului, magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi au hotărât repunerea pe rol a procesului dintre Primăria Negreşti şi firma din Bucureşti pentru câştigarea dreptului de folosinţă privind spitalul. În final, Primăria Negreşti a avut câştig de cauză.
Între timp, fostul şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi, medicul chirurg Iulian Şerban, a deschis la Negreşti un centru medical privat care face doar internări de zi, cazurile grave fiind direcţionate către Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui. Iulian Şerban a spus la momentul deschiderii centrului medical că eventuala redeschidere a spitalului public nu ar reprezenta ‘un pericol’.
Modernizat înainte de închidere, spitalul din Negreşti s-a deteriorat vizibil din 2011 până în prezent, iar autorităţile judeţene au atras atenţia cu privire la faptul că din unitatea sanitară au dispărut echipamente medicale.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button