ActualitateLocal

Descoperire arheologică la Polocin

121223343
La doar câteva zile de la debutul cercetărilor arheologice din Tabăra Internaţională de la Polocin, judeţul Vaslui, au şi ieşit la iveală primele descoperiri: încă două locuinţe şi un cuptor, din sec. IV. Acestea au fost descoperite de studenţii români şi cei 12 studenţi şi elevi străini din zece ţări.
Arheologii de la Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad, coordonaţi de Mircea Mamalaucă, directorul muzeului bârlădean, caută aceste vestigii de peste douăzeci de ani. Locuinţele vechi de peste 1.600 de ani au fost găsite la câteva sute de metri distanţă de cele două necropole de sec. IV d. Ch., descoperite din 1994, de când au început cãutãrile la Polocin, punctul Islaz.
Tabăra internaţională arheologică este sponsorizatã an de an de Clubul “Rotary” din Bârlad, care derulează un proiect important împreună cu Universităţile “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi “Dunărea de Jos” din Galaţi, fiind acum la cea de a VIII-a ediţie.
Arheologii de la Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad sunt extrem de încântaţi de descoperirile făcute în doar două zile de săpături în Tabăra Internaţională de Arheologie de la Polocin. Au fost găsite urme ale unor aşezări umane aferente celor două necropole descoperite tot de ei, în anii trecuţi.
Directorul Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad, Mircea Mamalaucă, spune că noile descoperiri constau în două locuinţe de suprafaţă şi un cuptor, ce dateazã din secolul IV.
Cele două locuinţe se adaugă altor cinci descoperite din 2013 încoace şi care se află expuse la Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad. Din 1994 şi până în prezent, s-au descoperit de către arheologii bârlădeni şi cei care au fãcut aici săpături 139 de morminte şi şapte locuinţe specifice Culturii Suntana de Mureş – Cerneahov.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button