ActualitateLocal

”De la Principatele Unire, la România întregită!”


Comisia metodică a profesorilor de istorie din zona Vaslui, sub coordonarea lui Vasile Sprîncenatu, directorul Școlii ”Ștefan Ciobotărașu” Lipovăț, a ținut să se întâlnească în sala Arta a Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare”, instituție parteneră în organizarea simpozionului științific ”De la Principatele Unire, la România întregită”.
Evenimentul s-a bucurat de o asistență mare, mai ales că printre invitați s-au regăsit nume sonore ale mediului universitar ieșean.
Conferiențiar universitar dr.Cristian Ploșcaru, de la Facultatea de Istorie a Universității ”Alex.I.Cuza” Iași, a vorbit despre ideea statului național în Principatele Române în prima jumătate a secolului al XIX-lea și despre faptul că identitatea locuitorilor din Moldova și Țara Românească „s-a centrat în jurul ortodoxiei și al pământeniei”, ultima bazată pe un concept de relații sociale la care s-a adăugat limba.
Cercetătorul științific dr.Corneliu Ciucanu, de la Centrul de Istorie și Civilizație Europeană Iași, a prezentat contextul intern și internațional în care s-a înfăptuit Marea Unire de la 1 decembrie 1918.
În același context, dr.Laurențiu Chiriac, reprezentantul Muzeului Județean Vaslui, a ținut să ofere câteva detalii despre ”contribuția Armatei Române la realizarea Unirii de la 1918,
Vorbind despre unitatea națională, Ramona Mocanu, directorul instituției muzeale vasluiene, a observat că ziua de 1 Decembrie 1918 nu înseamnă doar alipirea Transilvaniei la patria mamă, ci „încununează simbolic toate procesele de reîntregire a României”.
Simpozionul a fost organizat în colaborare cu Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare, Inspectoratul Școlar Județean, Liceul ”Emil Racoviță”, Liceul ”Ion Mincu” și Școala ”Ștefan Ciobotărașu” Lipovăț.
Ampla manifestare științifică se înscrie în Programul Cultural ”Centenarul Marii Uniri” și a avut ca scop principal aducerea în prim-plan a evenimentelor istorice și a personalităților care au avut un rol major în realizarea statului național unitar român la 1 Decembrie 1918.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button