ActualitateLocal

Covoarele moldovenești, expuse la muzeul din Vaslui


Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui găzduiește până pe 15 august o inedită expoziție de covoare, intitulată ”Imaginea lumii țesută în lână-Scoarțe din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală Chișinău (Republica Moldova)”.
Vasluienii pot admira 38 dintre cele mai vechi și bine păstrate covoare, din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.
”Aceste covoare sunt foarte importante. Marea lor majoritate sunt foarte vechi. Sunt covoare de la crearea muzeului, din anul 1881. Sunt foarte valoroase, fiindcă, în primul rând, reprezintă patrimoniul nostru popular. Aceste covoare sunt țesute în gospodăriile țărănești, unde sunt păstrate și conservate foarte bine de către gospodine. Sunt catalogate ca niște comori. Patrimoniul nostru este constituit din peste 1.700 de covoare, marea lor majoritate foarte vechi. Ne-am propus ca acest patrimoniu să fie văzut și de românii din partea de Est a Prutului. Am avut expoziții la Oradea, la Iași, iar acum suntem la Vaslui”, Petru Vicol, director general al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală Chișinău.
Pe lângă semnificațiile practice, cunoscute de toată lumea, scoarțele au și semnificații simbolice, istorice și sentimentale, pe care organizatorii doresc să le facă accesibile publicului, prin intermediul acestui inedit spectacol vizual.
”Originalitatea aceste expoziții este dată și de vechimea acestor scoarțe tradiționale basarabene, dar, mai ales, de motivele populare foarte vechi, imprimate pe aceste covoare. Pe de o parte ele ilustrează mentalul colectiv din mediul sătesc de pe ambele maluri ale Prutului și arată o spiritualitate veche a Moldovei, care este ilustrată și prin motivele ornamentale ilustrate și prin modul de a fi concepute aceste covoare”, a declarat dr. Laurențiu Chiriac, muzeograf în cadrul Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui.
De la 1 decembrie 2016, scoarțele se bucură de recunoaștere internațională, tehnicile de realizare a acestora în România și Republica Moldova fiind înscrise în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button