ActualitateLocal

Controale ale DSVSA Vaslui

carne-miel
De la inceputul anului pana la data de 25.04.2016 s-au efectuat un numar de 288 controale in domeniul sigurantei alimentelor de origine animala si non animala dupa cum urmeaza :
– 17 unitati autorizate ( 3 abatoare carne rosie, 3 unitati procesare lapte, 2 abatoare carne pasare, 4 unitati procesare carne , 1 unitate procesare peste, 2 centre ambalare oua si o unitate procesare miere si ceara si un depozit frigorific )
– 271 unitati de vanzare cu amanuntul din care : 14 unitati fabricarea painii, 10 unitati patiserie, 19 unitati de morarit si specialitati panificatie, 1 unitate sucuri fructe, 2 unitati uleiuri vegetale, 1 unitate vinificatie, 4 depozite legume fructe, 10 unitati depozitare alte produse alimentare, 11 unitati comert cu ridicata, 31 unitati comert cu amanuntul , 21 unitati alimentatie publice, 3 unitati apa imbuteliata, 7 depozite alimentare, 92 magazine alimentare , 19 carmangerii, 19 macelarii, 6 magazine desfacere peste, 6 fast-fooduri, 8 laboratoare cofetarie patiserie, 13 supermarcheturi, 2 automat lapte.

În timpul controlului, s-au verificat următoarele aspecte:
– verificarea conformităţii înscrisurilor de pe etichetă ( în special termenul de valabilitate şi temperatura de păstrare, compozitia si ingredientele );
– documente şi proceduri care atestă siguranţa şi calitatea produselor alimentare, inclusiv procedurile de retragere / rechemare a produselor alimentare neconforme;
– originea produselor (documente din care să rezulte că unitatea de provenienţă este înregistrată/autorizată sanitar veterinar, marcaje de identificare, prezenţa etichetelor complete şi lizibile, calitatea ambalajului şi a respectării condiţiilor de transport după caz);
– modalităţi de expunere a produselor, existenţa vitrinelor special amenajate, recipienţilor, confecţionaţi din materiale necorodabile, care să fie uşor de curaţat şi igienizat, informarea corectă a cumpărătorului asupra tipului de produs, expunerea separată pe grupe de produse, existenţa ambalajelor de unică folosinţă;
– asigurarea temperaturii corespunzătoare (asigurarea de termometre lizibile, funcţionarea echipamentelor de asigurare a temperaturii pentru produsele care necesită regim termic);
– respectarea regulilor de manipulare la locul de vânzare;
– igiena şi starea de sănătate a personalului;
– controlul trasabilităţii produselor alimentare mergand pe sintagma europeana ,,de la ferma pe masa consumatorului “;
Deasemeni in aceasta perioada s-au sacrificat in abatoare si centre de sacrificare autorizate temporat un numar de 720 de miei , care sunt identificati , detin documente de lant alimentar, certificate de sanatate, si documente de miscare . In urma sacrificari acestor miei a rezultat o cantitate de 314 kg de subproduse necomestibile care au fost dirijate catre o unitate de neutralizare autorizata.
Principalele neconformitati identificate sunt:
– deficiente de manipulare a produselor alimentare
– deficiente referitoare la igiena si starea de sanatate a personalului
– Spaţii de depozitare supraaglomerate, cu produse alimentare nelotizate, pe sortimente şi categorii de calitate.
– lipsa documentelor de insotire a produselor alimentare,
– lipsa monitorizare si inregistrari pe grafice de temperatura,
– nerespectarea programului de autocontrol etc.

Pentru deficientele identificate s-au aplicat 5 amenzi contraventionale in valoare de 3120 lei ron, 33 avertismente , s-au dat 8 notificari pentru prezentarea la DSVSA in vederea inregistrarii.

S-au retras din consum uman si s-au dirijat catre neutralizare urmatoarele cantitati de produse:
920 kg de patiserie durabila, 3.640 kg oua consum , 15,94 kg peste 2,4 kg carnati fara elemente de identificare , care s-au dirijat catre unitati autorizate de neutralizare.

S-au emis un numar de 5 ordonante de suspendarea activitatii pentru remedierea deficientelor constatate ( la 2 unitati de specialitati de panificatie, 1 automat lapte, 2 laborator cofetarie) si 22 ordonante de interzicere a activitatii pentru ( 1 unitate fabricarea painii, 1 alimentatie publica, 1 depozit alimentar , 13 magazine alimentare, 1 carmangerie, 2 macelarii, 2 laborator cofetarie patiserie ).

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button