ActualitateLocal

Continua activitatile dedicate Saptamanii Prevenirii Criminalitatii


Ziua a treia din cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii a fost dedicată prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului și s-au avut în vedere tipurile/genurile de fapte penale care au impact deosebit asupra cetăţenilor: furturile personale, furturile din locuinţe, tâlhăriile, înşelăciunile comise asupra bătrânilor prin metodele “Accidentul”, “Burlanul”, ”Ţaca” etc.).
Polițiștii au organizat întâlniri cu membrii comunității de la Centrele Medico Sociale „Buna Vestire” și ”Sf. Nicolae” din municipiului Vaslui și cu persoanele vârstnice din cartierele Corni, Broșteni, Plopeni și zona Centru din municipiul Huși.
În cadrul acestor întâlniri reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui au avertizat cetăţenii să nu cadă în plasa infractorilor, exemplificând diferite moduri de înșelăciune cu care s-au confruntat în activitatea lor. Astfel, celor prezenți li s-a reamintit modul în care infractorii acționează, oferind diverse servicii, iar după executarea lucrărilor solicitând un preț mult mai mare pentru munca prestată față de cel stabilit înaintea începerii lucrării, precum și modalitatea prin care infractorii încearcă, și de multe ori reușesc să înșele anumite persoane prin metoda „Accidentul”. În ciuda mediatizării cazurilor acestor tipuri de înșelăciune și a recomandărilor făcute de polițiști, mai sunt persoane care cad în plasa infractorilor.
Victima este aleasă la întâmplare, prin formarea unei combinații de numere din rețelele de telefonie fixă, ori după studierea și obținerea unui minim de date referitoare la membrii familiei, numele, locul de domiciliu sau reședință al acestora.
Apelantul afirmă că este fiul (nepotul) potențialei victime, susține că a comis un accident rutier în urma căruia victima (în general un copil) este rănită grav. Motivează că are vocea schimbată din cauza emoțiilor sau rănilor, că se află la spital ori în arestul poliției, solicitând toți banii care se găsesc în casă pentru rezolvarea situației.
În ultimul timp s-au înmulțit cazurile în care la domiciliul victimelor se deplasează taximetriști, care preiau banii. Aceștia sunt în general contactați prin dispecerat și li se dă comandă pentru adresa victimei. Ulterior, după preluarea banilor, conducătorii de taxi sunt trimiși tot prin dispecerat la o altă adresă, unde legăturile infractorilor preiau banii și achită contravaloarea cursei.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button