Conferință internațională pe teme de educație la Vaslui

Centrul Județean de Excelență Vaslui a organizat o conferință internațională, intitulată „Cultura excelenței în educație”, care are menirea de a încuraja cercetarea pedagogică și de a stabili noi repere ale muncii intelectuale de elită.
Evenimentul este organizat la aproape cinci ani de la Simpozionul internațional de arheologie didactică de către aceeași persoană, Gabriela Plăcintă, actualmente director al Centrului Județean de Excelență Vaslui, atunci fiind inspector general al Inspectoratului Județean Vaslui.
„Am continuat sub o formă sau alta această arheologie didactică. Practic suntem sub auspiciile acelui concept și vă provocăm astăzi la această conferință „Cultura excelenței în educație”. Contextul în care am luat această decizie era extrem de nefavorabil, întrucât la 1 septembrie centrele de excelență nu mai figurau în proiectul de lege „România Educată”. După întâlnirile pe care le-am avut cu colegii mei directori din țară, ne-am constituit într-un grup mai mic și am făcut propuneri legislative, amendamente, care din fericire, vă dau o veste bună, în forma finală a proiectului de lege regăsim câteva articole referitoare la Centrul Județean de Excelență. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat. Consider că este o reușită”, a spus Gabriela Plăcintă, în deschiderea conferinței.

La rândul ei, Cristiana Botan, inspectorul general al ISJ Vaslui, salută inițiativa Centrului Județean de Excelență și mizează pe sprijinul tuturor în vederea permanentizării unor astfel de evenimente.
„Suntem mândri de inițiativa Centrului Județean de Excelență, condusă de colega mea, doamna profesor Gabriel Plăcintă, fost inspector general, și sperăm din suflet ca aceste acțiuni să continue, iar dumneavoastră să veniți în sprijinul Centrului de Excelență, în sprijinul Inspectoratului Școlar, iar împreună să creăm educație, ce reprezintă repere autonome, unice, repere de valori, prin care putem să evoluăm, căci numai prin evoluție putem să mergem mai departe”, a spus Cristiana Botan, inspectorul general al ISJ Vaslui.

Conferința „„Cultura excelenței în educație” a fost găzduită de Primăria municipiului Vaslui, principalul partener și susținător al Centrului Județean de Excelență.
„Suntem partenerii Centrului de Excelență încă de la înființare și vom continua să facem acest lucru pentru că Centrul de Excelență își îndeplinește misiunea pentru care a fost creat. Pregătește generația care urmează după noi și sunt convins că au ce învăța de la dumneavoastră și de la cei care îi pregătesc. Considerăm că dumneavoastră sunteți modele pentru ei. Pe parcursul vieții mele am căutat întotdeauna să am modele. Mergând pe acest drum, consider că de foarte multe ori am reușit. Reprezint această comunitate și încă din primele momente mi-am propus ca primă activitate să finanțez educația. Îmi permit să spun că cea mai mare sumă din bugetul local se duce către educație. Vă dau un singu exemplu, în 2021 am luat premiul de excelență pentru educație. Premiul nu era al meu, ci al comunității, celor care au dezvoltat această ramură foarte importantă al unei vieți normale. Iată de ce vom rămâne partenerii Centrului, vom continua să finanțăm educația și sunt convins că ne vom mândri cu produsul muncii dumneavoastră”, a spus primarul Vasile Pavăl.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unor invitați din mediul academic ieșean, dar și de la alte centre de excelență și instituții de învățământ din țară, precum și oaspeți de la Cahul, din R.Moldova.
Un oaspete de seamă a fost rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Tudorel Toader, care a fost onorat pentru invitație.
„Știința, cultura, educația, educația aceea de bază de care toți românii au nevoie, excelența în educație sunt treptele, sunt formele, sunt modalitățile care ne asigură devenirea noastră și împlinirea noastră, realizarea noastră personală, dar și contribuția pe care noi o avem la dezvoltarea comunităților în care ne desfășurăm activitățile de profil. Mă bucur că m-ați invitat. Mă bucur pentru colaborarea pe care o avem cu mediul preuniversitar din județul Vaslui, autoritățile, primăria, sistemul judiciar și celelalte instituții. Contăm în continuare pe buna colaborare, pe bunele rezultate”, a spus rectorul universității ieșene.

Conferința a avut două secțiuni: prima a fost dedicată învățământului universitar, iar cea de a doua secțiune s-a adresat învățământului preuniversitar.
Cu acest prilej va apărea numărul 3 al revistei de Arheologie Didactică.
