ActualitateLocal

Comuna Roșiești are un dispensar medical modern

Au fost finalizate lucrările la dispensarul medical uman din comuna Roșiești, iar astăzi a avut loc momentul inaugural, prilej cu care a fost sfințit localul și a primit numele unei personalități remarcabile din lumea medicală mondială, prof. dr. Dumitru Bagdasar, născut la Roșiești.

Investiția a fost realizată prin PNDL 2 și a fost demarată în 2019, lucrările fiind terminate în acest an.

„Dumitru Bagdasar a fost cel care a ridicat dispensarul medical din comuna noastră, iar noi am păstrat arhitectura de odinioară, pentru ca oamenii mai în vârstă și cei tineri să trăiască momentul dispensarului de altădată. Este un dispensar modern, cu o dotare minimă obligatorie pentru desfășurarea unor activități medicale de calitate. Pe parcurs, în funcție de solicitări, vom dota dispensarul și cu materiale de specialitate”, a spus Florin Anea, primarul comunei Roșiești.

Tot cu acest prilej a fost sfințit bustul neurochirurgului de talie internațională, Dumitru Bagdasar, statuia fiind o donație a familiei Bagdasar.

„Prin aceste evenimente încercăm să readucem în prim plan modele de care România are nevoie. Se pare că nevoia, ambiția, curiozitatea sunt stimulii care pot determina oamenii să schimbe lumea. Valorile materiale sunt trecătoare, dar ceea ce poate face omul și creierul lui demonstrează că poate schimba și modela lumea, chiar și atunci când nu era așa de digitală și informală. Curiozitatea de a vedea mai departe a creat meserii noi și dorințe noi. O pildă spune că lumea care nu avea atâtea mobilități, așeza lucrurile la locul lor. Așa trebuie să facem și noi”, a spus Ciprian-Ionuț Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui cu atribuții de președinte.

Centrul Cultural „Nicolae Bagdasar” din Roșiești a găzduit un simpozion în care a fost evocată personalitatea lui Dumitru Bagdasar.

Au onorat invitația personalități de marcă ale neurochirurgiei românești, cum ar fi academicianul Alexandru Vlad Ciurea, prof. univ. dr. Hortensiu Aldea, șeful Clinicii de Neurochirurgie Iași, medicul Valeriu Lupu și medicul Ionut Cucu, de la Spitalul „Nicolae Oblu” din Iași.

Fiica lui Dumitru Bagdasar, Alexandra, are 88 de ani, și nu a putut fi prezentă la eveniment, fiind stabilită în Statele Unite ale Americii, însă a trimis un mesaj de mulțumire.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button