ActualitateLocal

Cele mai frumoase mioare expuse la Târgul anual al oierilor

targ-animale-(7)
Astăzi s-a deschis cea de a XV-a ediţie a Târgului oierilor “Expo Zoo Agroind” Vaslui. Anul acesta, organizatorul principal, Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine “Ovismold” Vaslui, s-a axat doar pe prezentarea a zece rase de ovine. De altfel, manifestarea expoziţională îşi propune prezentarea an de an a rezultatelor procesului de ameliorare a unor rase de ovine, cum ar fi Ţurcana. Organizatorii au pregătit şi de această dată cupe şi diplome pentru proprietarii de oi, pe diferite categorii: oi mame, berbeci, mioare şi tineret.
Prezent la deschidere, Ciprian Trifan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, a spus celor prezenţi că se impune organizarea unor dezbateri privind problemele adevărate cu care se confruntă crescătorii de animale.
“Este necesar să se acorde atenţie acestor fermieri merituoşi. Aceşti oameni, cu mare efort, sunt cei care au crescut rasele tradiţionale din zona noastră, şi trebuie să fie sprijiniţi în activitatea lor”, a precizat Ciprian Trifan.
Directorul AFIR Vaslui, Alin Trifu, a ţinut să îi îndemne pe fermieri să acceseze cu mai multă încredere fondurile europene, astfel încât să îşi poată dezvolta afacerile.
Printre participanţi se regăseşte şi Ion Ţibireac, crescător de ovine din judeţul Vaslui, care şi-a arătat nemulţumirile cu privire la situaţia în care se regăseşte în prezent sectorul zootehnic.
“Eu am aproape 60 de ani de muncă silnică cu animalele, şi vă spun că nu suntem ajutaţi deloc. Nu am primit subvenţiile nici pentru anul trecut, nici pentru anul acesta. Grăunţele care trebuie să le cumpăram pentru animale sunt tot mai scumpe. M-am hotărât şi vând toate oile. Trebuie să le dau la aboator că nu le cumpără nimeni şi mi-i milă că e munca mea de o viaţă. Toţi fermierii îşi vând oile, nu mai cumpără nimeni nimic. Dacă în următorii doi ani nu suntem ajutaţi se duce totul de râpă şi la ovine şi la bovine. Se duce o luptă împotriva ţăranului român, iar cel care încearcă să facă ceva i se dă cu pumnul în cap”, a spus Ion Ţibireac.
Ion Agafitei, preşedintele Asociaţiei “Ovismold” Vaslui şi organizatorul expoziţiei, a spus că urmează să mai vină la expoziţie şi alţi crescători de animale şi, până la închiderea manifestării, se aşteaptă la un număr mare de vizitatori.
“Noi avem speranţa că va urma un an mai bun. Nu trebuie să ne dăm bătuţi în faţa greutăţilor şi poate până la urmă le rezolvăm”, a concluzionat Agafiţei.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button