ActualitateLocal

Cea mai mare suprafaţă pictată street-art

pictura
Săptămâna aceasta, Penitenciarul Vaslui va fi gazda unui eveniment care va aduce arta dincolo de limitele convenţionalului. Pereţii exteriori ai Penitenciarului vor fi pictaţi în urma unei acţiuni la care vor lua parte peste 30 de artişti veniţi din toată ţara, dar şi elevi, voluntari şi deţinuţi. Suprafaţa totală, care va fi pictată, va reprezenta un record naţional, organizatorii sperând să poată acoperi cu desene peste 1.500 de metri pătraţi.
“O pată de culoare – arta în spatele gratiilor” este un proiect ce face parte din programul de activităţi al festivalului Open Camp Vaslui, ce se va desfăşura în perioada 5-7 august, în Poligonul de Tir Paiu. Organizatorii ambiţiosului proiect sunt Penitenciarul Vaslui, Asociaţia Grupul de Iniţiativă şi Acţiune Vaslui, iar printre parteneri se numără Primăria Municipiului Vaslui, precum şi alte ONG-uri.
Dincolo de actul artistic în sine, “O pată de culoare” are şi un puternic impact social, prin faptul că îi va implica în activităţi şi pe deţinuţi, dar mai ales prin faptul că va transforma mediul carceral într-un loc mult mai prietenos şi primitor. Pereţii ce vor fi desenaţi reprezintă zidurile curţilor de plimbare, cu care deţinuţii vor intra în contact zi de zi.
Pentru acţiunea, care va începe astăzi şi se va finaliza odată cu începerea festivalului Open Camp, 5 august, va fi folosită o cantitate impresionantă de materiale: peste 1.000 de spray-uri şi peste 1.000 de litri de vopsea. Artiştii care vin la eveniment au CV-uri impresionate, în portofoliul lor regăsindu-se decorarea de teatre, sedii de firme, sedii de bănci, biblioteci, instituţii de învăţământ.
“Ideea este un pic mai veche. De anul trecut ne gândeam să includem în programul festivalului şi o parte de graffiti, doar că nu am găsit nici resursele, nici motivaţia necesară. Atunci când am primit aprobarea penitenciarului pentru a transpune proiectul pe zidurile închisorii a fost un sentiment de nedescris. Pe urmă, cu sprijinul lor, am dezvoltat acest proiect care este unic în România, atât ca amploare, cât şi ca loc de desfăşurare”, a declarat Ciprian Hordilă, organizatorul Festivalului Open Camp.
Întreaga realizare va putea fi văzută de doritori în perioada festivalului Open Camp Vaslui. Între 5 şi 7 august, doritorii se vor putea înscrie pe listele de vizitatori. O altă surpriză pe care organizatorii o pregătesc este un concert la care deţinuţii să aibă acces.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button