Sport

Pentru stimulare: antrenamentele în grup cu antrenorul virtual de la Freeletics – FOTO

Freeletics Android

Dimineața se lasă încet peste curtea rece. Primele raze ale soarelui luminează izoprenele multicolore de pe asfalt.

Cei mai mulți sunt bărbați tineri, fac abdomene și flotări. Un altul e agățat de o poartă de fotbal și face tracțiuni fără oprire. Lângă fiecare sportiv se află câte un smartphone pe care este instalată o aplicație cu un antrenor virtual care dă indicațiile. Însă și sportivii se urmăresc reciproc și se critică și ajută între ei.

Aproape în fiecare dimineață se întâlnesc atleții din Târgu Mureș pentru a se antrena împreună după regulile aplicației fitness Freeletics. Exercițiile sunt foarte bine cunoscute, doar că genoflexiunile se numesc “Squats” și flotările “Pushups”.

Fiecare se antrenează pentru el, însă grupul motivează și stimulează-nu există nici o scuză. “Când cineva stă lângă tine și te încurajează, nu te lași ci tragi mai tare”, spune Septimiu Halațiu și râde. Acum câțiva ani a fost printre primii atleți din grup.

Aerul rece de dimineață se simte tot mai tare prin hainele de sport. Horațiu Deac explică la o începătoare, care a venit la antrenament pentru prima dată, un exercițiu. Pentru a începe antrenamentul mai lipsesc doar câteva click-uri pe telefon: momentan ea nu prea are condiție sportivă, însă vrea să schimbe asta cu orice preț.

Fiecare antrenament este denumit după un zeu grecesc iar Horațiu recomandă începătoarei pentru start antrenamentul “Metis”. Metis este zeița grecească a înțelepciunii. Se începe cu “Burpees”: din poziția de drepți Horațiu pune mâinile jos și sare în poziția de flotare. După care ridică mâinile de jos, pentru că pieptul trebuie să atingă pământul. După care s-a întors în poziția de genoflexiune și a încheiat exercițiul cu o săritură, cu mâinile atingându-se în spatele capului, la ceafă.

Acum este rândul începătoarei. Foarte repede nu mai simte aerul rece și frigul și în loc de asta mâinile și picioarele încep să tremure datorită efortului. Următoarele repetiții sunt la fel de obositoare. Însă pauza nu este acceptată de Horațiu: “Hai, nu te lăsa, încă una”, o încurajează el.

Bineînțeles că exercițiile se pot face și acasă, în sufragerie. “Unii fac asta, pentru că nu au altă alternativă, sau timp”, spune Simion Dragomir. Însă și pentru aceștia contactul cu rețelele sociale este important: atleții din Târgu Mureș folosesc un grup pe Facebook pentru a menține contactul între ei. Cine vrea să facă sport împreună cu ei poate contacta sportivii pe Facebook. Antrenamentul finalizat și salvat se poate vedea și în comunitatea Freeletics, iar dacă atletul este urmărit de către alți sportivi, acesta primește “ClapClap”, cu alte cuvinte aplauze virtuale.

Când exercițiile sunt executate acasă există pericolul să fie făcute greșit, spune Andrei Ioanovici. În momentul în care antrenamentul este executat în grup, sportivii pot mai bine să se controleze reciproc și începătorii primesc ajutor și instrucțiuni de la atleții cu mai multă experiență. “Petrecem și foarte mult timp împreună, și nu doar atunci când ne antrenăm”, spune Monica Macovschi, una dintre puținele femei care practică Freeletics.

Monica a avut de făcut astăzi “Kentauros”, un antrenament care stimulează în special picioarele. Pentru început ea face pași mari, și la fiecare pas trebuie să atingă pământul cu genunchiul de la piciorul din spate (“Lunge Walk”). După un timp începe să respire mai repede, obrajii ei s-au înroșit. “Când am venit prima data în grup la antrenament am avut impresia că toți sunt duși”, spune ea râzând.

Începătoarea încă se luptă cu antrenamentul “Metis”. Din când în când trebuie să se oprească pentru a respira mai adânc. La final mai lipsesc 10 sărituri (“Jumps” – săritură cu ambele picioare simultan, cu genunchii cât mai sus, până la nivelul șoldurilor). Monica se oferă să o motiveze: “Hai să facem împreună”, spune ea. Monica număra cu voce tare și sare împreună cu începătoarea. În sfârșit ajung amândouă la numărul 10: antrenamentul este gata!

Acesta ar trebui să fie țelul fiecărui atlet: să ducă antrenamentul la bun sfârșit. De cele mai multe ori este o cheste de voință, nici nu ar trebui să te gândești să renunți pe parcursul antrenamentului. Nu există nici o scuză, de fapt acesta este și motto-ul aplicației Freeletics: Nu caută nici o scuză!

Atleții plini de energie se pregătesc să plece acasă. Mâine dimineață urmează un nou antrenament, Monica spune: “Dacă trec trei zile fără să fac nimic, încep să am mustrări de conștiință!”.

Mai multe despre Freeletics puteți citi pe pagina www.freeletics.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button