ActualitateLocal

Aurul mov, la mare căutare – FOTO

lavanda produse
O vasluiancă, adoptată de Bucureşti, a revenit pe plaiurile natale, unde a pus la punct o afacere de familie cu lavandă. Femeia n-are experienţă în agricultură, însă a fost încurajată de un specialist din Moldova şi autodidact cu ajutorul internetului, de unde a cules foarte multe informaţii despre cum trebuie cultivată lavanda. Investiţia a plecat de la un hectar, în Vaslui, iar după doi ani a ajuns la zece hectare, restul fiind cultivate în Bogdana.
„În primul an am investit 3.000 de euro, iar satisfacţiile au fost imediate. Încurajată, am decis să reinvestesc şi să mă dezvolt. Aşa am ajuns la zece hectare. Costurile anuale legate de lucratul culturii, de la prăşit, până la cules, sunt de peste 1.500 euro la hectar, însă poţi obţine venituri de 5.000 de euro”, a spus Lenuţa Pălici.
Din floarea de lavandă, vasluianca, de profesie psiholog, a început să extragă ulei, investind şi în utilajele necesare pentru obţinerea acestuia.
„Lavanda poate fi cultivată de două ori pe an, însă am avut an când am avut o singură producţie. De pe un hectar poţi obţine în medie cam 50 l de ulei, care are mare căutare în industria farmaceutică şi cosmetică. Nu îmi este frică de concurenţă. Piaţa din România încă nu este acoperită cum trebuie, pentru a face faţă cererilor”, a mai spus Lenuţa Pălici.
Planurile de viitor sunt legate de extinderea suprafeţei cultivate, dorind să se ajungă la o cultură de lavandă pe aproximativ 25 de hectare.
În afară de ulei, la mare căutare mai sunt săculeţii cu lavandă, parfurmul, dar şi planta propriu-zisă pentru infuzii de ceai, recomandate pentru reglarea tensiunii arteriale, insomnii şi întărirea sistemului imunitar.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button