ActualitateLocal

Atelier de mărțișoare la Penitenciarul Vaslui

Meșteri populari vasluieni și-au îndreptat atenția spre o categorie aparte de învățăcei. În baza protocoalelor de colaborare semnate cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui și Asociația „Bujorii din Laza”, la Penitenciarul Vaslui au fost organizate trei ateliere de confecționat mărțișoare.

Obiceiul confecționării, dăruirii și purtării mărțișorului reprezintă un domeniu complex, în care se îmbină armonios moştenirea artistică populară cu o activitate desfăşurată în cadrul multor centre meşteşugăreşti de veche tradiţie. Aceste manifestări au fost și sunt un mod de afirmare a tradițiilor străvechi, parte integrantă a identităților locale și naționale.

Astăzi, semnificația pricipală a mărțișorului constă în natura sa simbolică, manifestată în mod prioritar în simbolismul firelor. Culoarea albă sugerează puritatea începutului, iar roșul vitalitatea, sănătatea, frumusețea și iubirea. Obiectele atașate firelor albe și roșii sunt similare unor amulete care particularizează mesajul simbolic al artefactelor în întregul său.

Promovarea artei populare tradiţionale în mediul penitenciar reprezintă o modalitate directă şi eficientă de educare în spiritul ataşamentului faţă de valorile morale ale poporului român, faţă de tradiţiile şi obiceiurile vechi, valorificând astfel funcțiile mărțișorului ca element de patrimoniu.

Deschiderea manifestată de societate față de activitățile cu și pentru cei custodiați de sistemul penitenciar este rezultatul campaniilor de sensibilizare a comunității cu privire la problematica reintegrării sociale a persoanelor care execute pedepse privative de libertate.

Exersarea și valorificarea aptitudinilor artistice pot crea premisele unei direcții de acțiune după punerea în libertate a deținuților. Mulți dintre ei își descoperă talente, aptitudini, care pot deveni preocupări și, de ce nu, o sursă de venit. Sprijinul oferit de persoane avizate în acest sens sporește încrederea în sine și intersul pentru perfecționare.

Activitățile de acest gen vor continua, în baza acelorași protocoale, ori de câte ori tradiția și cultura pot constui surse de inspirație pentru deținuți: sărbătorile Pascale, Ziua Națională a Iei, sărbătoarea Crăciunului, etc.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button