Atelier de gastronomie tradițională la Muzeul Satului din localitatea Sauca
Elevii Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” Vaslui, coordonați de învățătoarele Petronela Țibuleac și Aglaia-Liliana Grădinaru, au învățat cum să facă vestitele brânzoaice moldovenești.
Aceștia au participat la un atelier de gastronomie tradițională la Muzeul Satului din localitatea Sauca, comuna Laza, sub îndrumarea meșterului popular Rodica Bulboacă.
Astfel, copiii au aflat cum preparau bunicii și străbunicii plăcinta coaptă la sobă.
Atracția a reprezentat-o întinderea manuală a aluatului și umplerea ulterioară cu brânză, pentru ca în final să dea formă plăcintei pentru a fi pusă la copt.
Totodată, copiilor li s-a prezentat și explicat rolul exponatelor aflate în muzeu, aceștia având ocazia să înveţe arta ţesutului la război.
„Consider că astfel de activități ar trebui organizate cu toate școlile din județ. Bucuria copiilor a fost primordială pentru meșterii populari de la Laza. Am fost surprins de reacțiile și curiozitățile lor. Pe lângă vizita propriu-zisă la muzeu, copiii au vopsit ouă într-un mod natural, cu coji de nucă, formele fiind date de frunze. Felicitări dascălilor pentru o asemenea inițiativă”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, invitat la atelierul tradițional.
Această activitate s-a numărat printre cele susținute de elevi în cadrul săptămânii “Școala altfel”.