ActualitateLocal

Guvernul a emis Ordonanța Militară 4: Condiții GRELE pentru cei care nu respectă izolarea și carantinarea


Guvernul României a emis cea de-a patra Ordonanță Militară, de la instaurarea stării de urgență. Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a precizat că noua OM va introduce măsuri dure împotriva celor care nu respectă izolarea la domiciliu sau cei aflați în carantină.

”Cei care sunt în izolare la domiciliu, identificați și verificați, dacă încalcă regulile izolării intră în carantină, cu condiția că vor suporta toate cheltuielile care implică această carantinare. Cine nu respectă carantinarea și sunt depistați în afara perimetrului, vor intra încă 14 zile, suportând și ei cheltuielile aferente carantinării”, a spus ministrul MAI.

Interdicția privind circulația persoanelor în grupuri de 3 se aplică doar circulației pietonale. Au apărut multe discuții. Le recomandăm transportatorilor să nu aglomereze mașinile și să asigure toate regulile de igienă”, a precizat Marcel Vela.

Secretarul de stat al MAI, Bogdan Despescu, a mai anunțat că „s-au identificat peste 800 persoane care nu au respectat izolarea sau carantinarea”.

„MAI a inițiat un proiect de OUG pus în procedură de transparență decizională. Amenzile pentru cine nu respectă ordonanțele militare minim 2.000. Pentru persoanele juridice 10.000 – 70.000 de lei. Se pot aplica și alte sancțiuni: confiscare bunuri, interzicere acces la respectivele bunuri, suspendarea temporară a activității, suspendarea unor lucrări”, a anunțat Despescu.

Ministrul de Interne Marcel Vela a mai anunțat două măsuri din noua ordonanță militară care vor intra în vigoare începând din 31 martie.

”Pentru a proteja cetățenii care locuiesc în blocuri, am stabilit în articolul 8 ca autoritățile locale, începând din 31 martie, vor monta dispozitive dezinfectante pe scara blocului și vor face dezinfecții periodice. Pentru a ajuta personalul sanitar, am stabilit că ministerele cu rețea sanitară proprie și autoritățile locale cu spitale proprii vor asigura la cerere spații hoteliere pentru repaos pentru cadrele medicale. Măsura intră în vigoare pe 31 martie”, a spus Vela.

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat că personalul medical poate fi detașat către alte unități medicale, în funcție de nevoi, iar aceștia nu au dreptul de a refuza detașarea/delegarea.

”Începând cu data prezentului ordin personalul de specialitate din zona medicală, angajați ai unităților sanitare publice pot fi delegați la alte unități medicale publice. Personalul medical nu poate refuza detașarea sau delegarea. Dacă deplasarea se face în altă localitate decât cea de domiciliu, autoritățile publice au obligația de a asigura cazarea. Ministerul Sănătății și CNAS vor emite un ordin comun privid plata cadrelor medicale în cazul detașării/delegării.”, a spus Raed Arafat.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button