ActualitateLocal

Activitatea de la Stațiunea de Cercetare Pajiști Vaslui lăudată de fostul ministru, Valeriu Tabără

Valeriu Tăbără, președintele Academia de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Șișești” (ASAS), laudă activitatea din ultimii ani de la Stațiunea de Cercetare Pajiști (SCP) Vaslui.

Fostul ministru al Agriculturii a ținut să viziteze din nou stațiunea de la Vaslui, pe care o consideră un exemplu de bună practică. Directorul Simona Dumitriu, cu o echipă de specialiști întinerită, a reușit să dezvolte activitatea și să devină un nume în cercetare.

”Am o părere bună despre echipă. Inclusiv întinerirea, dar și managementul, în ultimii ani își fac efectul. Cred că e o alegere bună. Am încredere mare în echipă. Mă bucur, sincer, pentru că stațiunea de la Vaslui își are locul ei. Este singura stațiune, alături de Institutul de la Brașov, care e specializată pe pajiști. Partea asta de țară, agricultura Moldovei, are nevoie și de pajiști. Dincolo de ce înseamnă programul verde european sau Pactul Verde european, o stațiune de acest tip în zona aceasta a Podișului Central Moldovenesc, legată și de particularitățile solului, legată de particularitățile climei, așa cum este Secuieniul, răspunde unor cerințe extrem de importante pentru agricultură și pentru contextul agro-alimentar din această parte de țară”, a precizat Valeriu Tabără.

Președintele academiei a atras atenția cu privire la rezervele de apă din sol, care devin tot mai mici și reprezintă un real pericol pentru viitoarele recolte.

”Într-un an dificil, pentru că s-a pornit cu o rezervă slabă de apă în sol, oamenii au făcut eforturi mari pentru înființarea de noi culturi. Acestea nu se prezintă așa cum ar trebui să fie. Rezervele de apă pun mari probleme și culturilor de primăvară. Depinde foarte mult de cum va evolua timpul în perioada următoare. Dacă nu vom avea cantități de precipitații cât de cât rezonabile, va fi un an dificil”, a completat președintele ASAS.

Valeriu Tabără a mai vorbit și despre rolul cercetării pentru a avea performanță într-o țară preponderent agrară, fiind un militant activ pentru dezvoltarea cercetării științifice autohtone:

”Guvernul ar trebui să vadă mai în profunzime rolul cercetării și în special cel al cercetării agricole, segment care stă la baza securității naționale. Este vorba despre securitate națională. Una dintre problemele noastre, în ansamblul agriculturii României, este zootehnia, care nu se poate face dacă nu ai plante furajere. O stațiune precum Vasluiul, și o să vedem în viitor, nu se va axa strict pe pajiști. E posibil să se dezvolte și alte tipuri de lucrări, cum ar fi pentru cultura mare, care să dea anumite răspunsuri pentru zona de aici. Stațiunea Vaslui este o stațiune care răspunde absolut condițiilor zonei din Podișul Central Moldovenesc, cu localizare pe zona Vaslui”.

La rândul ei, Simona Dumitriu, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Pajiști Vaslui, a precizat că în perioada următoare va încheia o serie de parteneriate, atât cu mediul universitar ieșean, cât și cu alte stațiuni din țară, pentru derularea unor proiecte, care să conducă la dezvoltarea cercetării agricole.

”Aspirațiile noastre sunt mai mari față de ceea ce ne-am propus. În viitor sperăm la niște proiecte mai ample, cu colegi de la universitate și din țară. Vorbeam cu colegii de la Secuieni pentru o eventuală colaborare pe proiecte ADER, cu Stațiunea de la Perieni pe un proiect ADER, și bineînțeles cu colegii de la Institutul de Pajiști din Brașov”, a spus Simona Dumitriu.

https://www.youtube.com/watch?v=2Xmc_waMtbU&t=183s

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button