ActualitateLocal

Abandonul școlar, în ușoară scădere


Vasluiul se numără printre județele cu o rată scăzută a abandonului școlar, însă procentul celor care părăsesc de timpuriu studiile rămâne crescut. Rata abandonului școlar a fost la finele lunii septembrie 2017 de 1,41 la sută, în scădere cu 0,33 puncte procentuale față de septembrie 2016.
În acest an, 2.459 de elevi se află în situație de risc de abandon școlar, la jumătate față de anul trecut. Cei mai mulți abandonează școala din cauza dificultăților materiale (1.932 elevi). Eșecul școlar reprezintă un alt factor care duce la abandonul școlar. Peste o mie de elevi riscă să renunțe la școală din cauza rezultatelor școlare slabe.
Alți 1.319 elevi sunt predispuși la abandon din cauza modelului educațional oferit de părinți și de frați, dezorganizarea familiei sau implicarea în activități aflate la limita legii.
“Cele mai multe cauze ale abandonului școlar sunt legate de familiile dezorganizate, care au condiții materiale precare și un nivel de trai scăzut. Mai intervine și lipsa interesului pentru școală atât din partea părinților, cât și din partea copiilor, dar și influența grupului de prieteni cu vârste mai mari”, a declarat Gabriela Plăcintă, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui.
Unitățile cu rata cea mai mare de abandon sunt liceele, cu un procent de 6,11 la sută. La gimnaziu, rata abandonului este de 1,25 la sută. Cea mai mică rată a abandonului școlar se întâlnește la ciclul primar, 0,21 la sută.

Related Articles

Back to top button