ActualitateLocal

Un mărțișor abstract, oferit de Carmen Mocanu


Maine, Sala Arta a Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui găzduiește vernisajul expoziției ”Culori în libertate”. Profesoara Carmen Mocanu, îndrăgostită pe pictură și fotografie, ține să ofere vasluienilor un altfel de mărțișor, invitându-i la transpunere a emoțiilor umane prin pictura abstractă.
Autodidactă, Carmen Mocanu se deschide larg publicului iubitor de frumos, cu ajutorul lucrărilor sale, care prezintă o parte din trăirile sale. Dovadă că experimentele puse în practică de-a lungul timpului au rezultate, picturile sale fiind apreciate atât în ţară, dar mai ales în Franţa, acolo unde a locuit în perioada 2005-2014.
„Mă împart între profesia mea, fotografie și pictură. Cele trei sunt indispensabile pentru mine și merg bine împreună. Având dublă cetățenie franceză și română, de multe ori călătoresc între cele două țări, două culturi, două limbi. Este o experiență extrem de plină de satisfacții pentru creație. Pictura și fotografia îmi permit să evadez în vis, în absolut. Cu ajutorul camerei, încerc să descifrez natura şi misterele ei. Este refugiul meu, unde îmi încarc bateriile golite de energie după o săptămână de muncă. Cu ajutorul picturii scot la iveală emoțiile, ascunse adânc în subconștientul meu. Tablourile mele reflectă sentimentele mele, intuiția mea. Pentru mine, pictura are un rol: acela de a exorciza realitatea mea. Am pus toate culorile care lipsesc din viața mea, formele sunt create aproape singure şi, de multe ori, mâinile mele au darul de a lucra independente de raţiune, conectate doar la simţuri”, a spus Carmen Mocanu.
Autoarea mai susține că pictează doar atunci când are o stare pozitivă și îi place să se afunde în natură, starea de singurătate oferindu-i sensibilitate, bine transpusă în picturile sale: ”Pictez doar atunci când există un exces de sentimente pentru a transmite, atunci când rezervorul interior este plin și revarsă culori frumoase și forme, iar emoția este prezentă. Pictez doar atunci când starea mea este una pozitivă, optimistă, entuziastă. Nu pot picta oricând, nu pot picta oricu. Am nevoie de muzică mea, de plimbările în natură, de singurate”.
Evenimentul mai cuprinde și un moment artistic, susținut de elevii Alexandrina Dăriescu, Miruna Grigoraș, Tudor Stancu și Daria Crețu, îndrumați de compozitorul Dumitru Jijie.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button