ActualitateLocal

30 IANUARIE – ”ZIUA INTERNAŢIONALĂ PENTRU NONVIOLENŢĂ ÎN ȘCOALĂ”

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui  au desfăşurat activități preventive, pentru a marca  Ziua Internaţională pentru Nonviolenţă în Şcoală.

           În data de 30 ianuarie, Ziua Internațională pentru Nonviolenţă în Şcoală, a fost marcată și de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Biroul de Ordine Publică Vaslui – Compartimentul Proximitate, în colaborare cu Biblioteca Județeană “Nicolae Milescu Spătaru” Vaslui,  în calitate de gazdă.

            La această activitate au participat elevi ai Liceului Teoretic “Emil Racoviță” Vaslui și ai Școlii Gimnaziale “Ștefan cel Mare” Vaslui.

            Au fost invitați la dezbatere specialiști din cadrul Penitenciarului Vaslui, care au transmis elevilor  recomandări pentru evitarea situaţiilor de conflict, prezentându-le totodată și consecințele finale ale unui act de violență.

       De asemenea, mai multe persoane cu istoric în folosirea violenței, custodiate de Penitenciarul Vaslui, le-au vorbit elevilor despre activitățile în care au fost implicați, le-au mărturisit despre regretele, cauzele și efectele folosirii violenței.

            Scopul acestei zile a fost promovarea ideii de educare a copiilor în și pentru armonie, solidaritate, toleranță, respect pentru drepturile omului şi nonviolență.

Elevilor le-a fost explicată noţiunea de violenţă în şcoală, ce reprezintă orice formă de manifestare a unor comportamente, precum:

•        exprimare inadecvată sau jignitoare, cum ar fi: poreclire, tachinare, ironizare, imitare, ameninţare, hărţuire;

•        bruscare, împingere, lovire, rănire;

•        comportament care intră sub incidenţa legii (vandalism – provocarea de stricăciuni cu bună ştiinţă);

•        comportament şcolar neadecvat: întârzierea la ore, părăsirea clasei în timpul orei, fumatul în şcoală şi orice alt comportament care contravine flagrant regulamentului şcolar în vigoare.

Recomandări pentru elevi în vederea prevenirii violenței în școli:

–        Fiți atenți atunci când vă alegeți prietenii. Evitați tovărășia persoanelor violente sau conflictuale.

–        Nu vă lăsați influențați de ceilalți. Dacă vreun coleg sau colegă vă roagă să faceți ceva cu care voi nu sunteți de acord, refuzați categoric, indiferent de promisiunile sau amenințările primite. Analizați singuri riscurile la care vă expuneți.

–        Spuneți-le prietenilor voștri să nu răspundă cu violență la provocările altor grupuri și atrageți-le atenția asupra consecințelor comiterii de fapte antisociale.

–        Când sunteți jigniți sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunțați profesorii, părinții și poliția, pentru a fi ajutați.

–        Fiți prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulați să comiteți infracțiuni sau să deveniți victimele acestora.

–        Dacă intrați într-o dispută cu un coleg, fiți primii care renunță. Urmarea unei dispute verbale poate fi bătaia, cu efecte de nedorit asupra oricăruia dintre voi.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button