Elevi de la Liceul „Ștefan Procopiu” într-un schimb de experiență în Grecia pe un proiect Erasmus+

Elevi de la Liceul „Ștefan Procopiu” într-un schimb de experiență în Grecia pe un proiect Erasmus+

În perioada 12–16 mai 2025, 25 elevi de la Liceul „Ștefan Procopiu” Vaslui au participat la mobilitățile de grup desfășurate în cadrul proiectului ERASMUS+ (2024-1-RO01-KA121-SCH-000211475) pe care instituția liceală îl implementează în perioada 01.06.2024-31.08.2025 sub umbrela Acreditării ERASMUS+ în domeniul educației școlare.

Elevii din fluxul 1 și-au desfășurat activitățile la Liceul din Leptokarya iar cei din fluxul 2 la Școala Platon din Katerini. Fiecare flux a fost însoțit de câte 2 profesori.

Obiectivul general al mobilităților a fost dobândirea de către elevi a competențelor necesare pentru promovarea obiectivelor de dezvoltare durabilă și a stilurilor de viață durabile.

Astfel, activitățile au vizat aspecte referitoare la schimbările climatice, biodiversitate, comportamente sustenabile, sustenabilitate urbană, patrimoniu și turism sustenabil, dar și dezvoltarea competențelor de comunicare, colaborare, creativitate și gândire critică într-un context intercultural.

Pentru atingerea acestor obiective, elevii au asistat la ore de curs și au participat la activități non-formale alături de colegii lor greci, sub coordonarea profesorilor de la Liceul din Leptokarya, respectiv Școala Platon din Katerini.

Elevii români și greci au discutat despre asemănările și deosebirile dintre sistemele de educație din cele două țări, au abordat aspecte legate de schimbările climatice, biodiversitate, comportamente sustenabile, elemente din cultura și civilizația românească și grecească, au comunicat și colaborat în cadrul activităților non-formale.

La finalul fiecărei zile, elevii au participat la scurte sesiuni de reflecție (”Busola competențelor”, ”Perspective interculturale”, ”Norul de cuvinte”) în care au analizat ce au învățat, ce competențe și-au dezvoltat și cum au perceput diferențele culturale. Prin aceste exerciții, elevii și-au dezvoltat capacitatea de autoevaluare, empatia și gândirea critică.

Prin vizitele culturale realizate în cadrul mobilităților de grup, elevii au avut ocazia să descopere îndeaproape patrimoniul istoric, religios și natural al regiunii, au învățat cum să se comporte responsabil în locuri cu valoare istorică și spirituală, au reflectat asupra modului în care patrimoniul cultural și natural poate fi valorificat în mod sustenabil și protejat pentru generațiile viitoare, și-au dezvoltat conștiința ecologică și competențele interculturale.

Astfel, datorită acestei experiențe ERASMUS+, elevii și-au îmbunătățit cunoștințele despre dezvoltarea durabilă și și-au dezvoltat diverse competențe precum comunicare în limba engleză, comunicare și colaborare în echipă, gândire critică și analiză comparativă, conștientizare ecologică și responsabilitate față de mediu, deschidere către diversitate și interculturalitate, competențe digitale, spirit de inițiativă și leadership, orientare spațială, capacitatea de autoevaluare și reflecție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *