În perioada 18-22 martie, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Vaslui a fost gazda primei întâlniri transnaționale din cadrul proiectului Erasmus+ „ A Happy Life in a Healthy Environment”. La întâlnire au participat 9 profesori și 15 elevi din Croația, Polonia și Turcia. Pe parcursul celor 5 zile, s-au desfășurat mai multe activități, având ca teme dezvoltarea comportamentului responsabil față de mediu a elevilor și a cadrelor didactice și promovarea unui stil de viață sănătos și sustenabil.
Activitățile au debutat luni, 18 martie, cu prezentarea participanților și a școlilor implicate în proiect. Cu prilejul vizitării școlii, oaspeții au putut interacționa cu elevii și profesorii din școala vasluiană, care este și coordonatoarea parteneriatului școlar de mică anvergură, Erasmus+. După un concurs pe echipe, în care elevii români și străini au ales logo-ul proiectului, s-a desfășurat o activitate interesantă de cunoaștere a orizontului local, o ,,vânătoare urbană de comori”, în care elevii și profesorii deopotrivă au vizitat orașul într-o formă inedită, prin organizarea unui concurs, Vaslui Express. Aceștia au descoperit o serie de obiective urbane din municipiul Vaslui, folosind harta și busola, căutând indiciile traseului, necesare pentru îndeplinirea sarcinilor. Au fost parcurse cu succes toate etapele concursului, cel mai important obiectiv al acestei activități fiind promovarea orașului, descoperirea peisajului geografic și cultural al localității de către partenerii din proiect și promovarea unui stil de viață activ și sănătos. Această activitate s-a desfășurat în colaborare cu o echipă de profesori de la Palatul Copiilor Vaslui, coordonată de d-nul profesor Valeriu Caragață.
A doua zi, 19 martie 2024, toți elevii și profesorii implicați în proiect au participat la o activitate de plantare a puieților în șantierul de împăduriri din Cantonul Silvic Bălteni din cadrul Ocolului Silvic Brodoc. De asemenea, copiii au parcurs cu reală plăcere și cu deosebit interes traseul educativ amenajat în Rezervația Naturală „Pădurea Bălteni”, aflat pe raza Cantonului Silvic Mărășeni, în care, pe lângă plantele vernale înflorite sau îmbobocite, unele cu statut de monument al naturii, precum Fritillaria meleagris – laleaua pestriță, au aflat numeroase informații despre speciile de plante și animale prezente în rezervație și au înțeles importanța protejării mediului înconjurător, în special a ecosistemelor forestiere. Nu în ultimul rând, copiii au avut parte și de o porție consistentă de amuzament, participând la activitățile distractive propuse de organizatorii traseului educativ (Tic Tac Toe = X și zero, în diferite variante, jenga, traseu de alergare, mers pe bârnă, șotron pe rondele etc.). Aceste activități nu ar fi fost posibile fără sprijinul și implicarea directă a domnului Cătălin Ionel Idriceanu, directorul Direcției Silvice Vaslui.
În după-amiaza aceleași zile, elevii români și oaspeții lor au participat la două ateliere de lucru în care au confecționat obiecte decorative sau de uz casnic din materiale reciclabile și au creat postere care încurajează colectarea selectivă a deșeurilor.
Pe 20 martie, de Ziua mondială a fericirii, echipele de proiect au efectuat o vizită de documentare la Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. O echipă de studenți inimoși, îndrumați de d-na asistent universitar doctor Lenuța Fotea, i-a implicat pe toți elevii români și străini într-un atelier de nutriție, oferind participanților oportunitatea de a-și îmbunătăți stilul de viață și de a învăța care sunt alegerile alimentare corecte în orice situație.
Joi, 21 martie, echipele de proiect s-au deplasat la Muzeul sătesc din satul Sauca, unde a avut loc o activitate culturală în colaborare cu Asociația “Bujorii“, reprezentată de d-na Rodica Bulboacă, președinta asociației, și cu grupul “Bujorenii lăzeni“.
Evenimentul, prezentat invitaților sub forma unui atelier, a dezvăluit, prin intermediul meșterului popular Viorica Marcu, simbolistica mărțișorului și tehnica de realizare a acestuia, precum și secretele artei culinare tradiționale locale. Elevii prezenți la eveniment au avut ocazia de a prepara și a gusta din plăcintele moldovenești ,,Poale-n brâu“ sub atenta îndrumare a doamnelor din Asociația “Bujorii“ Laza. La invitația Asociației “Bujorii“, la eveniment a fost prezent și domnul Lavin Teslariu, colecționar care a adus în atenția elevilor și profesorilor prezenți o miniexpoziție de obiecte vechi, dar de o valoare incontestabilă. Atmosfera evenimentului a fost animată de Sofia Maria Hâncu, elevă în clasa pregătitoare la Școala “Mihail Sadoveanu“ din Vaslui, care a încântat publicul prezent cu un recital de muzică populară.
Ziua s-a încheiat cu un spectacol artistic în care elevii români și străini au prezentat obiceiuri și tradiții specifice fiecărei țări implicate în proiect, iar elevii gazdă au organizat o paradă Eco, un spectacol de modă în care au prezentat obiecte de îmbrăcăminte confecționate din materiale reciclabile.
Vineri, 22 martie, toți elevii și profesorii au participat la o vizită de documentare în rezervația naturală Lacu Roșu, având ocazia să parcurgă și un traseu montan ușor. Cu această ocazie, toți cei implicați au conștientizat importanța protejării mediului înconjurător și a unui stil de viață sănătos, în care mișcarea în aer liber trebuie să facă parte din rutina zilnică.
Pe parcursul întregii săptămâni, elevii și profesorii oaspeți au participat la mai multe lecții demonstrative susținute de profesorii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Vaslui, având ocazia să descopere modul de desfășurare a orelor de curs din școala românească, metodele, tehnicile de predare și resursele moderne folosite, realizându-se, astfel, un real schimb de experiență pedagogică și de bune practici la clasă.
Mobilitatea din România a constituit o reușită datorită implicării tuturor participanților: elevi, profesori, părinți și parteneri din comunitatea locală. Prin activitățile care vor fi desfășurate în continuare în cadrul proiectului Erasmus, vor fi promovate inițiative și acțiuni care să ducă la schimbări comportamentale pozitive privind protecția mediului și adoptarea unui stil de viață sănătos în comunitățile educaționale din cele patru instituții școlare implicate în proiect.