ActualitateLocal

160 de istorie la Școala Chițoc


Școala Gimnazială Chițoc, comuna Lipovăț, a marcat împlinirea a 160 de ani de la înfiinţare. Momentele aniversare au avut loc Căminul Cultural din localitate, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale, a elevilor şi profesorilor acestui liceu, precum şi a unor absolvenţi din diferite generaţii.
Cuvântul de deschidere a aparţinut directorul școlii, profesorul Vasile Sprîncentatu, care a făcut referire la semnificaţiile acestui moment aniversar: „Şcoala noastră a reflectat de la începuturile sale spiritul european. În cei 160 de ani, de la 1857 și până astăzi, școala noastră și-a desfășurat fără oprire activitatea, cu o mică sincopă în cel de-al doilea război mondial, timp de un an, când știm că a fost închisă. Este una dintre cele mai vechi școli din mediul rural din zona Vasluiului. Este înființată înainte de reforma domnitorului Alex.I.Cuza. Este practic o școală rurală, care a funcționat cu sprijinul spătarului Ștefan Angheluță, în propria lui casă. A funcționat multă vreme în acest conac, până în anii 1960, când s-a construit actualul local”.
A urmat apoi discursul primarului Valerian Hriscu: „160 de ani de existenţă presupune istorie, tradiţie şi o continuitate valorică. Totdeauna aici s-a plămădit un învăţământ de calitate, s-a modelat învăţătorul care este prima fiinţă care modelează la rândul lui copilul şi-i deschide dorinţa de cunoaştere. Modelul de învăţător care se întoarce în sat, în comunitate cu mai multă ştiinţă de carte, cu dorinţa de a răspândi această ştiinţă de carte şi dorinţa de a ridica nivelul de cultură al satului a fost perpetuat în timp. E un moment important pentru comunitatea noastră, fiindcă această școală a dat nume importante pentru România, fiind una cu rezultate foarte bune și în prezent”.
Evenimentul aniversar a cuprins un spectacol artistic, dar și un simpozion, în care s-a vorbit despre personalitatea spătarului Ștefan Agheluță și au fost prezentate o serie de date legate de istoria școlii din Chițoc.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button