ActualitateLocal

Valori moldovenești, din patrimoniul UNESCO, expuse la Muzeul vasluian


Miercuri, 18 iulie, de la ora 11, la sala Arta a Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, va fi inaugurată expoziția ”Imaginea lumii țesută în lână-Scoarțe din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală Chișinău (Republica Moldova)”.
Vasluienii vor admira 38 dintre cele mai vechi și bine păstrate covoare, din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.
”Expoziția reunește 38 de scoarțe din zestrea de peste 2.000 de covoare a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău (Republica Moldova), cu o mare valoare de patrimoniu: păretare, scoarțe și lăicere din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Pe lângă semnificațiile practice, cunoscute de toată lumea, scoarțele au și semnificații simbolice, istorice și sentimentale, pe care dorim să le facem accesibile publicului, prin intermediul acestui inedit spectacol vizual”, a declarat dr. Laurențiu Chiriac, muzeograf în cadrul Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui.
De la 1 decembrie 2016, scoarțele se bucură de recunoaștere internațională, tehnicile de realizare a acestora în România și Republica Moldova fiind înscrise în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității.
La vernisaj sunt așteptați ca invitați drd. Petru Vicol, director general al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală Chișinău, și dr. Teodor Candu, director prim-adjunct al aceleași instituții, care vor vorbi despre semnificațiile acestor scoarțe.
Alături de cei doi oaspeți, expoziția va mai fi prezentată de Marian Antoniu și dr. Laurențiu Chiriac, de la muzeul vasluian. Expoziția poate fi vizitată până pe 15 august 2018.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button