Thursday , 21 January 2021, 22:37

Ziua Națională a României, marcată la Vaslui!

Consiliul Județean Vaslui, Primăria municipiului Vaslui și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui au marcat în Centrul Civic Ziua Națională a României.

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului național, după care PS Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat o slujbă de omagiere a celor care s-au jertfit pentru înfăptuirea idealului de unitate statală la 1 decembrie 1918.

”Ţara nu are nevoie să fie linguşită pentru a avea motive să o iubeşti. Ţara nu are nevoie de ochii plânşi ai unei dragoste făţarnice, ca în felul acesta să-i păcăleşti pe cei din jurul tău că-ţi pasă de ea. Are nevoie de credinţă, de cinste, de hărnicie, de respect pentru valorile culturale şi spirituale, de minţi luminate, de luciditate, de bun simţ, de meritocraţie, de spirit critic, de civilitate, de unitate şi de armonia constitutivă între generaţii.Are nevoie de ceea ce semnala un preot ortodox român din Scoţia, Părintele Ioan Florin Florescu, atunci când a adus în atenţie spusa „unei bătrâne de 80 de ani, din Valea Morii, Maramureş (într-unul din episoadele fabuloasei emisiuni «Izolaţi în România» a Ditei Dinesz): «Ţara trebuie să se îngrijască amu de oameni, nu ei. Demult s-o îngrijât oamenii de ţară şî i-o pus ce i-o trebuit”[5].Dumnezeu să binecuvinteze România! La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!”, a transmis PS Ignatie.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a ținut să le mulțumească celor care nu au uitat de însemnătatea momentului istoric și au ținut să fie alături de autorități la sărbătoare, deși măsurile de anul acesta sunt mult mai restrictive.

”În această zi, mohorâtă pentru noi, dar luminoasă pentru istorie, s-a împlinit visul de veacuri al românilor de a trăi într-un singur stat, pe un teritoriu pe care îl percep ca fiind patria lor. Astăzi, jertfa, sacrificiul a celor care au luptat pentru împlinirea acestui ideal trebuie să fie prezent din nou în fața ochilor noștri, să apreciem pe toți cei care au fost implicați în această măreață bătălie, să aducem un omagiu tuturor românilor, cărturarilor și oamenilor simpli, care au făcut posibil ca visul de a trăi într-un singur stat unitar român. În condițiile speciale de anul acesta, adresez tuturor mulțumiri pentru faptul că nu ați uitat nici de această dată, dând curs invitației noastre, că sunteți români”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

”Astăzi este ziua în care s-a ridicat istoria în picioare. aducând împlinirea unui dor de veacuri a acestui neam: marea unire. Astăzi e zi de sfântă aducere aminte a celor ce au făptuit visul de veacuri al conștiinței și al sufletului românesc. Ne aflăm din nou la ceasul de suflet al acestei nații, în care trebuie să ne întărim cugetul și speranța în fața nestatorniciei acestor vremuri, să îndrăznim mai mult spre înțelegere și comuniune, să lucrăm frumos și atent pentru construcția unei arhitecturi demne de înaintașii noștri”, a completat primarul Vasile Pavăl.

Manifestarea a continuat cu depuneri de coroane, iar în final Corul Dignus Est al preoților din Episcopia Hușilor au susținut un scurt moment artistic.

Printre membrii coralei s-a regăsit și PS Ignatie, care la final a interpretat alături de preoți un colind.

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

Blocaj pe DE 581: O mașină a luat foc!

Detașamentul de pompieri Vaslui a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și un …

Clienții E.ON pot alege o ofertă concurențială până la data de 30 iunie

E.ON Energie România va acorda o reducere comercială clienților companiei care, după data de 1 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *