ActualitateLocal

Zilele Liceului ”Nicolae Iorga” Negrești


În perioada 4-8 decembrie 2017, profesorii şi elevii Liceului „Nicolae Iorga” marchează, prin activităţi specifice, Zilele şcolii. Manifestările au devenit o tradiţie în preajma Sf. Nicolae, patronul spiritual al liceului. Anul acesta, în acelaşi interval, se desfăşoară şi Săptămâna „Şcoala Altfel”.
Luni, 4 decembrie, a fost ziua în care elevii şi profesorului liceului au organizat, pe arii curriculare, seminarii interactive, activităţi de tip work-shop, care au avut ca scop evidenţierea ofertei şcolare şi atragerea elevilor din zonă la liceul negreştean. Liceul a fost vizitat de elevi de la şcolile gimnaziale din Negreşti, Băceşti, Dumeşti, Rafaila, Parpaniţa, Todireşti, Vultureşti, Parpaniţa, Ipatele. Au fost prezentate rezultatele meritorii ale elevilor iar cei mici i-au putut vedea pe colegii mai mari antrenați de profesori în lecții atractive desfăşurate în Laboratorul de producţie media, Laboratorul de Chimie, în Biblioteca şcolii, în Centrul de Documentare şi Informare, în sălile de clasă. Oferta școlară este variată, pe ambele filiere teoretică și tehnologică. Astfel, la filiera teoretică sunt propuse 2 clase de filologie, 1 de matematică-informatică, 1 de ştiinţe sociale, 1 de științe ale naturii. Pe filiera tehnologică, oferta este următoarea: 1 clasă tehnician în activități economice (servicii), 1 clasă de tehnician ecolog și protecția mediului (resurse naturale), 1 clasă de operator tehnică de calcul, 1 clasă de operator procesare text imagine,. Pentru Școala Profesională există trei clase cu trei specializări, 1 clasă de mecanic auto, 1 clasă de mecanic agricol, 1 clasă de lăcătuş construcţii metalice.
Istorie. Film. Iaşi cultural. Marţi, 5 decembrie, elevii au fost implicaţi în activităţi diverse, atât în şcoală cât şi în afara ei. Vizionările de filme, concursurile la ştiinţe şi istorie, audiţiile muzicale la limbi străine, cercul de literatură, scenetele de teatru au fost momentele la care liceenii au participat în şcoală. Alţii au mers în excursie la Iaşi pentru a vizita monumente-simbol precum Palatul Culturii şi Bojdeuca lui Ion Creangă.
Miercuri, 6 decembrie, în sala de şedinţe a Primăriei oraşului Negreşti, a avut loc o masă rotundă pe o temă generoasă şi mereu actuală: Educaţia, o provocare permanentă. Dialogul ideilor a fost susţinut de prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru, prof. dr. Nicolae Ionescu, prof. Vasile Mariciuc, prof. Narcis Aprodu, poetul Ionel Simota (fost elev al liceului), profesor Gabriel Matei, directorul liceului. Moderatorul întâlnirii, prof. Florin Onică, i-a provocat pe invitaţi la o analiză a sistemului educaţional actual dar şi la formularea unor soluţii de viitor. Deşi tema este aridă la primă vedere, invitaţii au animat dezbaterea cu păreri pertinente, interesante, raportate la experienţele personale şi colective.
”Prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru a făcut o necruţătoare dar reală diagnoză a sistemului educaţional actual plecând de la valorile pe care şi le mai propune şcoala românească. Criticând paradigma corporatist-antreprenorială care îi este aplicată sistemului de învăţământ, profesorul a susţinut că şcoala eviscerată de cunoaşterea profundă, de studiul temeinic, de valorile ei perene, se află într-o criză care se transferă rapid la nivelul societăţii. Soluţiile ţin de instituţii, de strategii pe termen lung şi de oamenii de vocaţie”, a spus prof.Lucian Sava, responsabil comunicare din cadrul Liceului ”Nicolae Iorga” Negrești.
Zilele Liceului continuă cu activităţi didactice şi extracurriculare până la sfârşitul săptămânii. Joi seara a fost programat Balul Bobocilor, iar în weekend o excursie tematică, Istorie şi spiritualitate românească în prag de centenar la Braşov, Sibiu, Alba-Iulia.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button