Zeci de machete de mașini de pompieri, expuse la Muzeul din Bârlad

Muzeul ”Vasile Pârvan” din Bârlad găzduiește în aceste zile expoziția „Mașina timpului”, prilej cu care publicul va putea urmării câteva zeci de machete de mașini de pompieri, în evoluția lor pe parcursul unui secol.

Pornind de la mașinile Manyweather Greenwich model 1880 realizate de firma Merryweather &FII, înființată în 1760 la Londra, continuând cu modele ca American La France fire model 1921, Mack din 1923, Ford van 1930, Mercedes 1932, Beverly Hills Dodge Pompiers 1936, Chevrolet 1941 USA Texas, Peugeot D3A Pompier1960, Crysler Windsor 4525, Renault 4 – 1968 și încheind cu Mack CF Pumper Chicago – 1973.

Fiecare din acestea are propria istorie care poate fi cunoscută consultând documentele puse la dispoziția publicului.

”Practic este vorba de 65 de machete cu mașini de pompieri care au fost utilizate în Anglia, dar mai ales în SUA. Menționăm că aceste machete sunt omologate și fiecare dintre ele are câte un certificat care atestă valoarea și numărul de exemplare în care au fost realizate, seriile fiind limitate. Cert este că machetele nu sunt asimilate jucăriilor, fiind în exclusivitate piese de colecție. Colecția a fost constituită între anii 2007 – 2011 de Ll. Col. Ifteme Marius Iulian care a transformat colecționarea machetelor într-un adevărat hobby”, au precizat reprezentanții muzeului bârlădean.

Este pentru a doua oară când aceste minunate machete sunt prezentate publicului larg, prima dată fiind expuse, cu puțin timp în urmă, la Muzeul din Tecuci.

În cadrul expoziției un loc aparte ocupă, de asemenea, și o serie de obiecte și documente legate de activitatea pompierilor bârlădeni din cadrul Departamentului de Pompieri, inclusiv prezentarea unor imagini și informații legate de cei doi pompieri eroi care și-au pierdut viața în misiune, cu mulți ani în urmă.

Este vorba de eroul post mortem căpitan Martac Ioan și sergentul major post mortem Ivașcu Petre Victor.

Expoziția a fost organizată cu concursul Consiliului Județean Vaslui, Departamentul de Pompieri Bârlad, Muzeul „Vasile Pârvan” și colecționarul bârlădean Lt. Col. Ifteme Marius Iulian.

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

Update/ Victima a decedat! Muncitor în stare critică, după ce a căzut un mal de pământ peste el!

Detașamentul de pompieri Vaslui a intervenit cu cinci autospeciale și echipaje specializate pentru salvarea unui …

Accident cu victime în zona Dedeman! O persoană a rămas încarcerată!

Detașamentul de pompieri Vaslui a intervenit cu o autospecială pentru descarcerare și două ambulanțe la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *