ActualitateLocal

Video:Șezătoare pentru gospodinele de la Sauca

Gospodinele din satul Sauca, comuna Laza, și-au dat întâlnire la Muzeul din localitate, pentru a prezenta copiilor arta culinară din Postul Paștelui.

Elevii de clasa a treia au avut ocazia să vadă cum se gătesc felurite mâncăruri de post, de la fasolea făcăluită, până la tradiționalele sarmale cu ciuperci.

De asemenea, cei mici au putut participa la o serie de activități, cum ar fi țesutul la război, au învățat cum se râcâie lăna sau cum se croșetează.

“Ne-am adunat la această șezătoare pentru a le arăta elevilor de clasa a III-a din Laza o parte dintre tainele noastre meșteșugărești și nu numai, pentru că am pregătit și câteva preparate, mâncăruri și gustări de post. Spre exemplu, învârtita cu nucă, vărzări, plăcintă cu cartofi. Pe plită avem sarmale cu ciuperci, alături de fasole făcăluite sau salată de fasole, cum se spune la oraș”, a spus Rodica Bulboacă, inițiatoarea șezătorii.

Aceasta a prezenta și cum se prepară pâinea cu mămăligă, care este specifică satului Sauca: ”Mămăliga trebuie să fie neapărat rece, apoi sfărmată bine-bine, frământată, făcută aluat cu făină de grâu, apă și sare”.

La șezătoare au participat și câteva gospodine, care au prezentat o serie de meșteșuguri autentice. “Râcâi lână, ca să o vopsim, iar apoi o depănăm și o punem la țesut. Facem fustițe, covoare. Am învățat să fac asta de când eram copilă, de la părinții mei, din buni străbuni am menținut tradiția și încercăm să o dăm mai departe. Le mai povestim copiilor, nepoților”, a spus o gospodină.

Profesorul Vasile Ilie le-a prezentat copiilor povestea Muzeului din Sauca, aflat în fosta clădire a școlii vechi din localitate, dată în folosință în 1964.

”Era al doilea local de școală construit în Sauca. Primul a fost construit în 1924, avea o singură clasă, o cancelarie și un mic hol, dar a fost demolat după ce a fost construit acest local. Este din cărămidă arsă, făcută artizanal, adică nu era presată, nu era făcută într-o fabrică. Are fundație din piatră, pentru că în anii ’60 exista o altfel de tehnologie de turnare a fundațiilor, adică piatra era așezată în șanț și se făcea un fel de lapte de mortar, care se turna printre pietre”, a spus dascălul.

Localul adăpostește acum un muzeu și un atelier de croitorie pentru lucrări artizanele, în satul Sauca funcționând o asociație a meșterilor populari “Bujorii din Laza”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button