ActualitateLocal

Educaţia financiară a prins la Vaslui

educatie-financiara-1
Ieri, Ligia Georgescu-Goloşoiu, coordonatorul naţional al Proiectului de implementare a disciplinei opţionale „Educaţia financiară” în învăţământul primar, a vizitat câteva unităţi şcolare din municipiul Vaslui, în care elevii sunt beneficiari ai acestui proiect.
Primul popas l-a făcut la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr.15 Vaslui, după care a asistat la o lecţie demonstrativă de educaţie financiară (clasa a IV-a) propusă de prof.Nastica Olaru de la Şcoala Gimnazială “Constantin Parfene” Vaslui.
Vizita s-a încheiat cu o întâlnire cu învăţători şi educatoare din judeţ, în scopul promovării activităţilor proiectului şi al extinderii acestuia şi la nivelul învăţământului preşcolar.
„Educaţia financiară a crescut foarte mult ca număr de copii, care doresc să studieze. Am început în anul şcolar 2013-2014 cu vreo 14.500 de copii. Apoi, am crescut la 46.000. În al treilea an am avut peste 56.000, iar în acest an am ajuns la peste 96.000 de copii. În paralel, l-am extins şi la grădiniţă. Anul şcolar trecut am avut vreo 100.000 de copii, iar anul acesta sunt mult mai mulţi. Nu mă aşteptam să avem un asemenea interes. Cărţile pe care le dăm sunt gratuite. Am început cu un buget mic, însă insuficient, drept pentru care am înfiinţat o asociaţie, prin care strângem fonduri de la diverşi sponsori, astfel încât să oferim aceste cărţi în mod gratuit”, a spus Ligia Georgescu-Goloşoiu, aflată pentru a treia oară în judeţul Vaslui.
Educaţia financiară se studiază, ca disciplină opţională, la clasele primare, în judeţul Vaslui, din anul şcolar 2013-2014. De atunci şi până la acest moment, numărul cadrelor didactice care au optat pentru desfăşurarea la clasă a acestui opţional a crescut progresiv, de la 19 învăţători, în primul an de implementare a proiectului, până la 143, în acest an şcolar, iar numărul elevilor beneficiari, de la 317, la 2.363.
„Ne exprimăm speranţa că învăţătorii din judeţul nostru, convinşi de necesitatea şi actualitatea unei astfel de discipline, vor alege şi în anii şcolari viitori să o desfăşoare, chiar dacă noul plan cadru pentru învăţământul primar permite renunţarea la parcurgerea unui curriculum la decizia şcolii. Ar fi păcat ca toate materialele elaborate în cadrul proiectului, care vin în sprijinul cadrelor didactice şi al elevilor – programa şcolară, manualul şi caietul elevului pentru clasele III-IV, caietul elevului pentru clasele pregătitoare, I şi a II-a, ghidul învăţătorului – să nu fie valorificate, în scopul însuşirii, de către elevi, a unor cunoştinţe utile, din acest domeniu şi al punerii bazelor unui comportament financiar responsabil al viitorului adult. La clasele pregătitoare, I şi a II-a, conţinuturile specifice disciplinei, accesibilizate, pot fi abordate şi în cadrul unor activităţi didactice integrate”, a spus Petronela Năstase, inspector pentru învăţământul primar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui.

Related Articles

Back to top button