Vasluiul se confruntă și cu pesta porcină africană! Alte două focare la Banca!

Laboratorul Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat suspiciunea a două focare de pestă porcină africană (PPA) la Banca.

Acestea provin de la porcii domestici din două exploatații de tip gospodăresc din satul Ghermănești, comuna Banca.

Potrivit conducerii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, numărul de porcine afectate și moarte ca urmare a îmbolnăvirii este de 10 capete la nivelul unei exploatații și de două capete în cea de-a doua.

”Pentru confirmarea diagnosticului de PPA, probele provenite de la porcinele bolnave au fost afluite la Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București. Până la confirmarea sau infirmarea diagnosticului, în cazul suspiciunii de boală au fost întreprinse următoarele măsuri: întrunirea Centrului Local de Combatere al Bolilor – la nivelul Prefecturii Județului Vaslui, unde s-a aprobat planul de măsuri în caz de suspiciune PPA; punerea sub supraveghere a exploatațiilor afectate și instituirea de restricții privind mișcarea de animale din exploatațiile respective; instituirea filtrelor rutiere la ieșirea din localitatea Ghermănești, comuna Banca. Facem apel pe această cale la crescătorii de porcine să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau sacă apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor”, a declarat dr. Orzan Sofica Meda, directorul executiv al DSVSA Vaslui.

La momentul actual, în niciuna din cele două gospodării nu mai există efective de porcine.

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

Comuna Hoceni are sediu nou de primărie

Astăzi, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, și vicepreședintele Ciprian Trifan au participat la …

A apărut harta arborilor remarcabili din România. Sunt cartografiați arborii bătrâni. Vasluiul are opt specii de copaci care arată spectaculos!

O inițiativă pornită în 2015 a adus în 2020 o hartă a arborilor bătrâni din …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *