Sunday , 29 November 2020, 21:02

Vasluiul primește cei mai mulți bani de la bugetul de stat

DSC_0034
Vasluiul primește cei mai mulți bani de la bugetul de stat, urmat de Botoşani şi Teleorman. Surprinzător, municipiul Bucureşti are cel mai mic procent în raportul întocmit de Ministerul Finanţelor Publice.
Statul ia cu două mâini şi dă cu una. Vorbim despre banii veniţi din judeţele ţării din taxe şi impozite care au adus la buget anul trecut peste 25,5 miliarde de euro. Iar după ce sumele au fost centralizate, înapoi în teritoriu pentru bugetele locale au ajuns doar aproximativ 6,5 miliarde.
Astfel, la nivel naţional din fiecare 100 de euro încasaţi la bugetul central, în judeţ s-au întors în medie 25 de euro, reiese din datele oficiale. Cu toate acestea, în 15 judeţe sumele virate către bugetele locale au fost mai mari decât taxele şi impozitele plătite statului. Astfel, în Vaslui, Botoşani, Teleorman, Călăraşi, Vrancea, Caraş-Severin, Suceava, Neamţ, Mehedinţi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Tulcea, Gorj, Maramureş şi Olt sumele care s-au întors de la bugetul de stat la bugelete locale au depăşit valoarea taxelor şi impozitelor colectate la nivel judeţean.
Iar Vasluiul se află în topul clasamentului. Astfel, judeţul Vaslui a contribuit la bugetul de stat cu circa 66,1 milioane de euro şi a încasat 104,9 milioane de euro. Practic a primit înapoi 158,6% din totalul veniturilor trimise către stat.
În alte şase judeţe şi în Municipiul Bucureşti, sumele primite înapoi de la stat au reprezentat mai puţin de 50% din valoarea taxelor şi impozitelor colectate la nivel judeţean şi virate la bugetul central.
Capitala închide de altfel acest clasament, având cel mai slab procentaj în ceea ce priveşte raportul dintre banii primiţi de la bugetul de stat şi banii vărsaţi sub formă de taxe şi impozite, respectiv 11,2%. Adică a primit 11 euro pentru fiecare 100 de euro vărsaţi la bugetul de stat.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Creştere a cazurilor de infectare cu Covid: două localităţi cu incidenţa de peste 3 la mie!

Rata de infectare cu noul coronavirus a ajuns la 2,3 la mia de locuitori la …

Jandarmii vasluieni au donat sânge pentru salvarea unei fetițe de 9 ani, diagnosticată cu cancer

Jandarmii vasluieni s-au mobilizat, iar vineri la prima oră au donat sânge pentru cei aflați …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *