Unul dintre cei mai iubiți preoți din Lipovăț a fost aniversat! 73 de ani în slujba lui Dumnezeu!

Se cuvine ca la ceas aniversar şi la un moment atât de important ȋn viaţa oricărui om, să evidenţiem dăruirea cu care a slujit şi ȋndrumat oamenii ȋn păstrarea şi promovarea credinţei ȋn Dumnezeu şi ȋn Biserică.

S-a născut ȋn localitatea Băneasa, Bucureşti, la 25 ianuarie 1948, mama, ANA CIOBOTARU născută ȋn judeţul Vaslui, iar tatăl, LEONID CIOBOTARU născut dincolo de Prut, ȋn raionul Orhei. Copilăria a fost petrecută ȋn locul natal al mamei, aşa că şcoala primară a fost urmată ȋn satul VOVRIEŞTI, iar şcoala gimnazială a urmat-o ȋn localitatea Băceşti.

A urmat cursurile Liceului din Negreşti, secţia de profil real, urmează stagiul militar, dar dragostea faţă de Dumnezeu şi puterea harului ascuns ȋi ȋndreaptă paşii spre Facultatea de Teologie Ortodoxă la Sibiu pe care o urmează ȋntre anii 1969-1973).

Se căsătoreşte cu Elena Cîrșmar, ȋn anul 1974 şi este hirotonit în luna aprilie a anului 1974 la Episcopia Aradului, de către Preasfinția Sa Visarion slujind ca preot la Biserica Adormirea Maicii Domnului din stațiunea Geoagiu Băi, județul Hunedoara până în primavara anului 1977.

Crescut în atmosfera caldă şi prietenoasă specifică acestor locuri, nu s-au putut acomoda departe de locurile copilăriei, oamenii fiind reci şi cu un stil de viaţă diferit.

Astfel, s-a transferat în Moldova, Episcopia Romanului oferindu-i Parohia Lipovăț, spre a împărtăşi dreapta credinţă şi a îndruma oamenii pe drumul unei vieţi spirituale în acord cu legile lui Dumnezeu.

Prima Sfântă Liturghie la biserica cu hramul ” Sfântul Gheorghe” din satul Lipovăț sub conducerea părintelui Liviu Ciobotaru a avut loc pe data de 6 martie 1977.

Parcursul vieţii nu este pentru nimeni uşor şi venirea la Lipovăţ a reprezentat o mare provocare. A avut loc marele cutremur din 1977 şi biserica a fost foarte afectată.

Neexistând casă parohială la început a locuit în gazdă la dascălul bisericii Mitică Grâu, apoi în casa lui Mihai Hriscu aflată în administraţia Consiliului Popular Lipovăţ.

Dar Dumnezeu i-a dat puterea şi cu ajutorul enoriaşilor se construieşte casa parohială, iar biserica grav afectată de cutremurele din anul 1977 şi 1986 a fost renovată, pictată în frescă şi transformată într-un loc de închinăciune ce a fost resfinţit în anul 1993.

Pentru această trudă Preasfințitul Ioachim Vasluianul, conferă preotului LIVIU CIOBOTARU prin hirotonie distinctia de ICONOM STAVROFOR.

Model pentru oamenii din comunitate prin dăruire şi credinţă, părintele Ciobotaru se simte împlinit şi prin cei 5 copii ai săi: Maria, absolventă a Facultăţii de Medicină, Paraschiva, absolventă a Facultăţii de Psihologie, Ștefan, absolvent al Facultăţii de Teologie și Psihologie, Ion, absolvent al Facultăţii de Teologie, Nicolae, absolvent al Facultăţii de Teologie.

Generații întregi de credincioși din Lipovăţ, dar şi din satele componente ale comunei ȋi mulţumesc că le-a pecetluit destinul de creștini prin Sfânta taină a botezului, mulți credincioşi își poartă demn verighetele puse de el pe inelare prin Sfânta taină a cununiei.

Pentru ȋntreaga activitate, ȋn semn de respect şi preţuire în anul 2013, primar Valerian Hriscu, în numele cetățenilor comunei Lipovăț, a înmânat Preotului iconom stavrofor Ciobotaru Liviu – Dumitru o dilpomă, o plachetă omagială și un mic dar.

Toate acestea ȋnsă nu pot răsplăti truda depusă ȋn activitatea misionară oferită comunităţii noastre ȋn cei peste 40 de ani de activitate.

”Ȋi urăm la mulţi ani şi ne dorim să rămână aproare de părintele paroh Ștefan Darie, de enoriaşi, pentru că avem ȋncă nevoie de rugăciunile şi sfaturile sale”, a spus primarul Valerian Hriscu.

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

DSP anunţă deschiderea a trei fluxuri noi pentru imunizarea cu vaccinul anti-covid

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a anunţat că, începând de luni, trei noi fluxuri …

Peste 100 de copii cu vârsta de până la trei ani suferă de malnutriţie

Un număr de 116 copii cu vârsta de până la trei ani se află în …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *