ActualitateLocal

”Unirea Basarabiei cu România”


Unirea Basarabiei cu România a fost tema de discuție a simpozionului științific, organizat de Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui.
Acad. Radu Ștefan Vergatti, de la Academia Oamenilor de Știință din România, a venit în fața publicului, format în mare parte de elevi, cu un simbol al înfăptuirii unirii de la 27 martie 1918, Ștefan Ciobanu, fiindu-i evidențiate acțiunile întreprinse în lupta pentru unirea Basarabiei cu România.
A urmat dr. Liviu Țăranu, reprezentantul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, cu o serie de reflecții și perspective actuale cu privire la unirea Basarabiei cu patria mamă.
Asist. univ. dr. Oleg Danilceac, de la Universitatea de Stat ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” Cahul, a prezentat o serie de ”Aspecte din activitatea Directoratului General responsabil pentru probleme de justiție și culte (1917- 1918)”, iar prof. Oltea Rășcanu-Gramaticu, din Bârlad, a adus în prim plan ”un enciclopedist basarabean – B. P. Hașdeu”.
În final, prof. Papana Maxim, de la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” Cahul a răspuns la întrebarea ”Sfatul Țării – organ al patrioților sau naționaliștilor?”.
Simpozionul se înscrie în Programul Național ”Centenarul Marii Uniri-2018”și este dedicată împlinirii a 100 de ani de la săvârșirea actului istoric al Unirii Basarabiei cu România (27 martie 1918).
”Manifestarea a avut ca scop principal aducerea în prim-plan a contextului internațional şi a evenimentelor interne din Basarabia, care au dus la unirea acestei provincii românești cu Țara-Mamă. În fond, conştientizarea publicului larg asupra a ceea ce a fost şi semnifică acest important act istoric săvârșit la 27 martie 1918 ne ajută să înțelegem modul în care s-a înfăptuit statul național unitar român”, au precizat organizatorii simpozionului.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button